Barack Obama
0

'Muslimani imaju pravo da se mole bilo gdje u ovoj zemlji'

Sarajevo-x.com
Iftar u Bijeloj kući (Foto: AP)
Iftar u Bijeloj kući (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama stao je u odbranu prava na gradnju džamije u blizini mjesta gdje su se nekad nalazili tornjev-blizanci Svjetskog trgovinskog centra.

Obama je u petak istakao kako muslimani na to imaju pravo.

"Kao građanin i kao predsjednik vjerujem da muslimani imaju ista prava kao i svi drugi u ovoj zemlji", izjavio je. "To uključuje i pravo da gradite mjesto u kojem ćete se moliti i društveni centar na privatnom imanju u donjem Manhattanu, u skladu sa lokalnim zakonima i propisima."

Američki predsjednik o ovoj temi se oglasio nakon iftara koji je organizovala Bijela kuća. Bilo je to prvi put da je govorio o ovom problemu koji testira toleranciju nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države i koji je raširio debate o slobodi religije.

Obama je dodao i to kako će mjesto na kojem danas zjapi "Ground Zero" ostati sveto, te da su napadi od 11. septembra bili "duboko traumatični" za tu zemlju. Ipak, istakao je, američke vrijednosti svima trebaju obezbijediti jednakost i pošten tretman, prenosi AFP.

"Ovo je Amerika, a naša posvećenost slobodi religije mora biti čvrsta", poručio je Obama.

New York City je, uprkos protestima, odobrio plan gradnje muslimanskog centra na Manhattanu, a on će uključivati i džamiju.