{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vođa demokrata u Senatu protiv izgradnje sporne džamije u New Yorku

F
17.8.2010. u 09:06
0
2
Vođa demokrata u Senatu protiv izgradnje sporne džamije u New Yorku
0
Vođa demokrata u Senatu protiv izgradnje sporne džamije u New Yorku
Harry Reid (Foto: AP)
Vođa demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid je preko svog glasnogovornika dao do znanja da se protivi gradnji džamije blizu mjesta napada 11. septembra u New Yorku, nekoliko dana pošto je predsjednik Barack Obama stao u odbranu legitimnosti gradnje muslimanske bogomolje.
"Prvi amandman američkog Ustava garantuje slobodu vjere. Senator Reid poštuje tu odredbu, ali misli da se džamija treba graditi na drugom mjestu", rekao je Jim Manley, glasnogovornik Reida koji u Senatu zastupa saveznu državu Nevadu.

Reid je kandidat svoje izborne jedinice na izborima na sredini mandata koji će se održati u novembru, ali će se morati dobro namučiti da sačuva mjesto.

Velik broj opozicionih republikanaca, među kojma i bivša kandidatkinja za potpredsjedničku dužnost Sarah Palin, izrazio je svoje nezadovoljstvo prijedlogom o gradnji džamije nedaleko od mjesta na kojem su stajala dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra (WTC) srušena u napadu 11. septembra 2001.

Predsjednik Obama zauzeo se u petak za pravo muslimana da sagrade džamiju na tom osjetljivom mjestu, a tu je izjavu kasnije djelimično povukao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: