Ankete
0

Obama vodi ili je izjednačen u osam ključnih saveznih država

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama vodi u četiri savezne države koje je predsjednik George W. Bush osvojio 2004., a izjednačen je s Johnom McCainom u još dvije, tradicionalno republikanske države, pokazali su u srijedu objavljeni rezultati ispitivanja agencija AP i instituta GfK u tzv. 'državama-bojištima', odnosno u osam federalnih jedinica u kojima se odlučuju izbori.

Šest dana prije izbora, anketa AP/GfK pokazuje da Obama pobjeđuje među ranim glasačima, koji mu daju prednost u gotovo svim pitanjima i u većini ga vide kao izbornog pobjednika, u osam ključnih država - Coloradu, Floridi, Nevadi, New Hampshireu, Sjevernoj Karolini, Ohiu, Pennsylvaniji i Virginiji.

U tim je državama Obamin stožer uložio stotine miliona dolara u oglašavanje i organizirao široke mreže dobrovoljaca, a demokratska kampanja registriranja novih birača uvelike je promijenila strukturu njihovih elektorata.

Od ukupno oko 8.5 miliona novoregistriranih birača u SAD-u, u odnosu na izbore 2004., u ključnim državama registrirano je od pet do 12 posto novih birača.

Primjerice u Nevadi 166 hiljada ili 12 posto, u Virginiji 456 hiljada ili devet posto, u Ohiu 668 hiljada ili osam posto, u Coloradu 202 hiljade ili sedam posto, Floridi 582 hiljade ili pet posto, Sjevernoj Karolini 431 hiljada ili posto posto.

Anketa AP/GfK pokazuje da Obama ima solidno vodstvo u Nevadi s 12 posto prednosti, Coloradu s devet posto prednosti, te u Virginiji i Ohiu s po sedam posto prednosti.

U te četiri države Bush je osvojio većinu 2004., a one ukupno daju 47 elektorskih glasova, ili 17,4 posto od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu. Osvajanje te četiri država, ili čak tri ili dvije od njih, Obami bi trebalo osigurati pobjedu.

Od 270 elektorskih glasova, Obama ima osigurana 252, ako se računaju države u kojima je 2004. pobijedio demokrat John Kerry.

Među 'državama-bojištima' samo su dvije 'Kerryeve' - Pennsylvanija i New Hampshire, gdje prema ispitivanju AP/GfK Obama ima dvocifrenu prednost, u Pennsylvaniji 12, a u New Hampshireu 18 posto.

Obama je praktično izjadnačen s McCainom u Sjevernoj Karolini i Floridi, koje imaju 27, odnosno 15 elektorskih glasova, a u kojima je Bush također pobijedio 2004.

U obje države Obama vodi s dva posto prednosti, Florida - 45/43 posto glasova, Sjeverna Karolina - 48/46 posto glasova, što je unutar margine greške (+,- 3 posto) i stoga statistički zanemarivo.

Nezavisne ankete pokazuju da su i Novi Meksiko i Iowa, dvije tradicionalno republikanske države, također izvan McCainova dosega.

U prosjeku vodećih anketa, koji donosi izborni portal 'Real Clear Politics', u Novom Meksiku je Obamina prednost 8,4 posto, a u Iowi 11,4 posto glasova.

Zaključak je da za ukupnu pobjedu na izborima, McCain mora nadmašiti Obamu u više tradicionalno republikanskih država gdje po anketama zaostaje ili je izjednačen u podršci birača, što je teška zadaća.

Ono što bi mu olakšalo položaj i gdje njegova kampanja ulaže velike napore, bilo bi osvajanje Pennsylvanije, u kojoj zaostaje za 12 postotaka.

"Ako vjerujete u čuda, vi još uvijek vjerujete u McCaina", ocijenio je za AP republikanski stručnjak za predizborna ispitivanja birača Joe Gaylord iz Arlingtona u Virginiji.

Usprkos sve većem broju republikanaca koji predviđaju poraz njihova kandidata, McCainovi pomoćnici inzistiraju da njihova interna ispitivanja pokazuju kako im je pobjeda još uvijek u dosegu.

Uistinu, ankete su samo nasumično uzete snimke ove vrlo fluidne predizborne kampanje, pune oscilacija.

McCain je preuranjeno otpisan početkom godine, a Obamu progoni slučaj izgubljenih predizbora u New Hampshireu u januaru, gdje su mu ankete davale dvocifrenu prednost pred Hillary Clinton.

Iako su izbori vrlo blizu, rasne napetosti i znatan broj neodlučnih birača, koje je identificirala anketa AP/GfK, ostavljaju mjesta dvojbi.

No ispitivanje je potvrdilo ono što McCainovi savjetnici priznaju privatno - da su im izgledi za pobjedu slabi.