Planirao više napada na SAD
0

Obama: Ubistvo Avlakija snažan udarac Al-Qaidi

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je ubistvom vođe Al-Qaide Anvara al Avlakija u Jemenu zadat snažan udarac "toj organizaciji".

On je dodao da je Avlaki, kao vodeća figura Al-Qaide na Arabijskom poluostrvu (AKAP), "planirao i usmjerivao napore i aktivnosti u pravcu ubijanja nedužnih Amerikanaca i direktno je odgovoran za veliki broj pokušaja napada na SAD".

Obama je rekao da je Avlaki rukovodio akcijom pokušaja uništenja američkih aviona i nebrojeno puta je "pozivao ljude u SAD i širom svijeta da ubijaju nevine muškarce, žene i djecu", prenosi BBC.

Njegova smrt, ističe Obama, "predstavlja još jednu prekretnicu u širim naporima da se porazi Al-Qaida i njeni saveznici".

Američki predsjednik je odao priznanje američkim obavještajnim službama i jemenskim zvaničnicima sigurnosti koji su sarađivali u ovoj akciji.

"Ovo je još jedan dokaz da Al-Qaida i njeni saveznici neće naći utočište nigdje na svijetu", rekao je on, ali je upozorio da AKAP i dalje "ostaje opasna iako oslabljena organizacija".

Zvaničnici Jemena rekli su da je Avlaki ubijen u provinciji Džufa, zajedno sa nekoliko saradnika. Američki zvaničnici rekli su da je napad izveden bespilotnim letjelicama.
Vjeruje se da je Avlaki odgovoran za više pokušaja napada na SAD.

U kratkom saopštenju u petak jemensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Avlaki ubijen u mjestu Kašef u provinciji Džufa, oko 140 kilometara istočno od Sane "zajedno sa nekim saradnicima".

Američki i jemenski zvaničnici kasnije su saopštili da je među ubijenima i Samir Kan, američki državljanin pakistanskog porijekla, koji je osnovao on-line magazin koji promoviše ideologiju Al-Qaide i u kome se mogu naći instrukcije za pravljenje bombi.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su da je Avlakijev konvoj pogođen projektilom sa američke bespilotne letjelica, ali Obama nije to komentarisao.

Analitičari kažu da je ovo ubistvo značajno jer Avlakijevo korištenje modernih medija omogućilo mu je da se približi velikom krugu ljudi i inspiriše one koji su skloni radikalizaciji.

Obama je naredio ubistvo Avlakija još 2010. godine ali je vođa Al-Qaide uspio da izbjegne nekoliko pokušaja atentata.
U SAD neki krugovi kritikovali su ciljano ubistvo američke administracije jednog američkog državljanina u inostranstvu rekavši da je on trebao biti uhapšen i doveden pred sud.

Republikanac i kongresmen Ron Pol, protivnik ratova u Iraku u Afganistanu, rekao je da je ovdje riječ o klasičnom ubistvu.

"On je američki državljanin. Njemu nikad nije suđeno niti je protiv njega podignuta optužnica. Niko ne zna da je ubio nekoga", rekao je on televiziji ABC.

U međuvremenu, u Washingtonu su zabrinuti zbog uticaja jemenske političke krize na sposobnost zemlje da se bori protiv militanata Al kaide.

Predsjednik Ali Abdulah Saleh suočava se sa protestima širom zemlje, zajedno sa oružanim pobunom odbjelog dijela vojske i pripadnika plemena.