"Times"
0

Obama priprema Amerikance za ekološku katastrofu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama sutra će se u prvom govoru direktno iz Bijele kuće obratiti naciji kako bi pripremio Amerikance za, po priznanju njegove administracije, ekološku katastrofu koja po svojoj težini i posljedicama može da se poredi sa epidemijom, piše danas "Times".

Londonski dnevnik ističe i da se sve više strahuje da bi incident sa izlivanjem nafte, za koji će britanska naftna kompanija "British Petroleum" (BP) morati da izdvoji više milijardi dolara, mogao da izazove političku napetost u odnosima između Londona i Washingtona.

Tim strahovanjima doprinosi i vijest da su američke vlasti nekoliko dana nakon što je naftna platforma koju je iznajmio BP potonula, odbacile britanske ponude za pomoć u saniranju posljedica, mada su, kako saznaje "Times", prihvatile slične ponude koje su stigle iz drugih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju.

"Guardian" prenosi upozorenje jednog od vodećih svjetskih stručnaka za bušenje nafte da bi pokušaji da se zaustavi izlivanje nafte u Meksičkom zaljevu, koje uništava južnu obalu SAD, ali i ugled BP-a, mogli da potraju čak do Božića.