SAD
0

Obama pozdravlja duh saradnje dvije Amerike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Barack Obama pozdravio je obnovljeni duh saradnje u dvjema Amerikama, onaj u kojem su Sjedinjene Države jednak partner koji sluša šta imaju reći susjedi.

Na završnoj konferenciji za novinare Samita Amerika na Trinidadu i Tobagu američki predsjednik je izrazio nadu da će doći do demokratskih promjena na Kubi.

Obama je izjavio je da je Samit Amerika urodio širim hemisferskim sporazumom u vezi s potrebom poticanja ekonomskog rasta, suprostavljanja sigurnosnim izazovima poput krijumčarenja droga, poticanjem altenativnih goriva, zaštite okoliša i osiguravanjem ljudskih prava.

Tokom konferencije za novinare priznao je da se s čelnicima drugih zemalja nije složio oko svih pitanja.

"Pokazali smo da možemo postići napredak kada smo voljni udaljiti se od nekih blokirajućih debata i starih ideologija koje su predugo dominirale i ometale rasprave u ovoj hemisferi", kazao je Obama, priznajući da je nekoliko čelnika kritiziralo SAD, ali je dodao da čitava hemisfera navija za američki uspjeh.

"Čak i najglasniji kritičari Sjedinjenih Država priželjkuju ponovno funkcioniranje i oporavak američke ekonomije jer izvoz njihovih zemalja uveliko zavisi o Sjedinjenim Državama", kazao je u nedjelju američki predsjednik.

Tema Kube te zamrznutih odnosa između Havane i Washingtona dominirali su skupom, izvijestila je VoA.

Predsjednik Obama je rekao da Kuba mora prihvatiti reforme, ali je dodao da američka politika prisilne promjene u toj otočkoj zemlji, uključujući ekonomski embargo, nije urodila stvaranjem demokratije.