Svijet
0

Obama: Nuklearni sporazum sa Iranom i razmjena zatvorenika su plodovi naše pametne diplomacije

Anadolija
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama je "plodovima pametne diplomacije“ okarakterizirao implementaciju iranskon nuklearnog sporazuma koji je presjekao put da se Iran domogne nuklearnog oružja i oslobađanje američkih državljana iz Irana.

Obama je tokom obraćanja u Bijeloj kući istakao da se SAD nikada nisu bojale da probleme sa neprijateljima rješavaju diplomacijom, a da se ponovo ta diplomacija pokazala efikasnom i plodotvornom.

"Pod nuklearnim sporazumom Iran neće moći razviti nuklearne bombe. Regija, SAD-a i cijeli svijet će biti sigurniji. Spriječili smo svaki mogući put Irana da se domogne nuklearne bombe“, izjavio je Obama i dodao da će Washington pomno pratiti implementaciju nuklearnog sporazuma i spriječiti svaki tajni pokušaj njegovog kršenja.

Prvi čovjek SAD-a Obama je dodao da taj sporazum ne rješava sva pitanja sa Iranom, ali da je važan iskorak. Naglasio je da će SAD zadržati sankcije koje su protiv Irana uvedene zbog iranskog testiranja balističkih raketa koje predstavlja kršenje međunarodnih normi.

Podsjetivši da je američka diplomacije prije nekoliko dana brzo riješila problem deset zarobljenih američkih mornara u vodama Zaljeva, Obama je kazao da su danas iz Irana svojim kućama u SAD-u krenula još četiri zatvorenika, što je plod sporazuma dvije zemlje o razmjeni zatvorenika.

Iran je oslobodio četiri Amerikanca, a SAD sedam Iranaca iz svojih zatvora.