{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama naredio reviziju sistema za praćenje terorista

F
29.12.2009. u 10:50
0
1
Obama naredio reviziju sistema za praćenje terorista
0
Obama naredio reviziju sistema za praćenje terorista
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je naredio reviziju sistema s popisima za praćenje terorista, nakon što je Nigerijac koji je bio na takvom popisu, ali ne i na tzv. "no-fly" popisu, na Božić pokušao uništiti putnički zrakoplov Northwest Airlinesa / Delta Air Linesa prije slijetanja u Detroit.
"Amerikanci mogu biti uvjereni da radimo sve što je moguće kako bi zaštitili vas i vaše porodice", rekao je Obama, ističući korake koje je poduzeo kako bi se poboljšali pregledi putnika.

Obama je kazao kako je želi "temeljito preispitivanje... ukupnog sistema praćenja terorista i načina za jačanje tog sistema". Također je pozvao na ispitivanje tehnologije skeniranja na aerodromima, koja je omogućila napadaču Umaru Faruku Abdulmutalabu (23) da se ukrca na avion s istim plastičnim eksplozivom PETN, koji je prije osam godina koristio "tzv. bombaš s cipelom" Richard Reid, koji je eksploziv krio u cipeli.

"Mi ćemo nastaviti koristiti svaki element naše nacionalne moći kako bi omeli, poremetili i porazili nasilne ekstremiste koji nam prijete", rekao je Obama.

Naglasio je kako je timu za nacionalnu sigurnost naredio da "nastave s pritiskom na one koji žele napasti Ameriku". "Oni koji će napadati nedužne civile moraju znati da SAD će učiniti više nego samo ojačati našu odbranu".

Obama je izjavu o pokušaju terorističkog napada na američki avion dao nedugo nakon što je Al-Kaida Arapskog poluotoka preuzela odgovornost za pokušaj napada na avion, rekavši da je riječ o odmazdi zbog nedavnih zračnih udara na grupu u Jemenu.

U saopćenju Al-Kaide Arapskog poluotoka, objavljenom na Internetu, navodi se da je Abdulmutalab "uspio prodrijeti kroz sve uređaje i modernu naprednu tehnologiju i sigurnosne punktove na međunarodnim aerodromima hrabro, bez straha od smrti, oslanjajući se na Boga i prkoseći velikom mitu američkih i međunarodnih obavještajnih službi, pokazujući koliko su krhke, natjeravši ih da spuste nos i zažale za sve što su uložili u sigurnosne tehnologije".

Američki dužnosnici su pokrenuli istragu o tome kako je bilo moguće da se Abdulmutalab u Amsterdamu ukrca na Northwestov let 253.

"Naš sistem nije radio u ovom slučaju. Niko nije sretan ili zadovoljan time. U toku je sveobuhvatna istraga", izjavila je u ponedjeljak ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano za TV mrežu NBC News.

Abdulmutalab je bio na popisu s više od 500.000 imena osumnjičenih za moguće veze s terorističkim grupama, no nije bio izložen dodatnom sigurnosnom skeniranju niti mu je zabranjeno letenje avionima.

Čelnici republikanske oporbe su odgovornost za propust s Abdulmutalabom pripisali nedovoljnoj spremnosti Obamine administracije, postavljajući pitanje da li predsjednik dovoljno pozornosti posvećuje prijetnji terorizma. "Mislim da tu ima puno toga za istražiti", izjavio je čelnik senatske manjine Mitch McConnell za ABC News.

Predsjednik senatskog odbora za domovinsku sigurnost, neovisni senator Joseph Lieberman, pridružio se republikanskim kritičarima pitajući kako je osumnjičeni uspio zadržati američku vizu, nakon što se njegovo ime se pojavilo u bazi podataka o teroristima i što je učinjeno, nakon što je osumnjičenikov otac upozorio ambasadu SAD-a Nigeriji na sinovljevo okretanje islamskom fundamentalizmu.

Dužnosnici Bijele kuće u svojim su objašnjenjima isticali kako je složeni sistem centraliziranih podataka o teroristima i popisa za njihovo praćenje, stvoren u vrijeme prethodne, Bushove administracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: