Osvojio još jedan mandat
70

FOTO+VIDEO / Obama nakon pobjede: Najbolje za Ameriku tek dolazi!

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U pobjedničkom govoru u McCormick centru u Chicagu ponovno izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama poručio je da najbolje za SAD tek dolazi i zahvalio se Amerikancima koju su glasali.

Obama je osvojio 303, a Mitt Romney 203 elektora. Broj potreban za pobjedu je 270.

"Uprkos svemu teškom kroz šta smo prošli nikad nisam bio više optimističan o našoj budućnosti. Ne govorim o slijepom optimizmu. Uvijek sam vjerovao da je nada ta tvrdoglava stvar koja insistira da nas čeka nešto bolje. Naša ekonomija je oporavljena. Decenija rata je okončana i ako ste glasali za mene i ako niste naučio sam nešto od vas. Učinili ste me boljim predsjednikom", kazao je Obama i dodao da će se u Bijelu kuću vratiti inspirisan više nego ikada.

U prvim minutima proslave poručio je i ovo: "Svi mi smo u ovome zajedno. Tako smo vodili i kampanju. Ovo smo mi! Hvala svima, zbog vas je ovo moguće!".

Čestitao je Mittu Romneyu na srčanoj borbi i poručio da bi mu nacija trebala odati počast i aplaudirati za posvećenost. Zahvalio se i svom potpredsjedniku Joeu Bidenu, kojeg je nazvao veselim ratnikom, a supruzi poručio: "Michelle, nikad te nisam više volio".

Obama je 44. predsjednik SAD-a u historiji, ali prvi Afroamerikanac, a u svom mandatu je bio i jedini afroamerički senator i tek peti u historiji SAD-a.

Rođen je u Honoluluu, Havaji, 4. augusta 1961. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2009. godine zbog zalaganja za nuklearno razoružanje.

Politološki studij je završio na Columbia University, gdje u roku diplomirao i specijalizirao se za vanjskopolitičke odnose. Nakon toga upisuje Harvard Law School koju također u roku završava.

Obama je objavio i svoju autobiografiju 1995. godine koja je 2004. postala bestseler. Oženjen je i ima dvije kćerke Maliju Ann i Sashu.

Prvi predsjednički mandat osvojio je prije četiri godine pobjedom nad republikancem Johnom McCainom.