Izbori u SAD-u
0

Barack Obama je pobjednik izbora za predsjednika SAD-a

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Barack Obama je ponovo izabran za predsjednika SAD-a. On je u utrci za prvog čovjeka Amerike porazio republikanca Mitta Romneyja.

05:41 sati: Prema dosadašnjim rezultatima izbora, Obama je pobijedio u Californiji, Hawaima, Washingtonu, Iowi, Novom Mexicu, Oregonu, New Hampshireu, Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, New Yorku, Connecticutu, Delawereu, Illinoisu, Maineu, Marylandu, New Jerseyu, Massachusettsu, Rhode Islandu i Minnesoti.

Romney je, prema preliminarnim rezultatima, odnio pobjedu u državama Kansas, Texas, Louisiana, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Oklahoma, Arkansas, Mississipi, Alabama, Indiana, Georgia, South Carolina, Kentucky, West Virginia, Tennessee, Montana i Utah.

U svih 11 predsjeničkih izbora od 1960. godine, građani države Ohio su nastavili tradiciju kojom je pobjednik izbora u ovoj saveznoj državi bio i ukupni pobjednik.

5:25 sati: Obama je pobjednik izbora u Ohiju, čime je utrka za predsjednika SAD-a odlučena. Novi/stari američki predsjednik je Barack Obama. On je osvojio 275 elektorskih glasova, dok je Romney osvojio 203.

U Kongresnom centru u Chicagu, gdje je Obama, počelo je veliko slavlje.

03:23 sati: Prema dosadašnjim preliminarnim podacima, u Kentuckyju Mitt Romney je sa osvojenih 68,8 posto glasova u prednosti u odnosu na Baracka Obamu koji je osvojio 29,8 posto glasova.

U saveznoj državi Indiana, Mitt Romney je sa 67,1 posto osvojenih glasova ispred Obame koji je osvojio 31,5 posto glasova. Romney je i u Zapadnoj Virginiji osvojio većinu glasova, odnosno pet elektorskih glasova te u Oklahomi, koja nosi 7 elektorskih glasova. Romney je u vodstvu i u Georgiji, Arkansasu, Tennesseeju i Alabami.

Prema nezvaničnim podacima, Romney je pobjedu odnio i u sljedećim državama: Sjeverna i Južna Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Wyoming, Mississippi i Louisiana.

CNN navodi da Barack Obama u Vermontu ima tri elektorska glasa, dok su predsjednički kandidati u "mrtvoj utrci" u Virginiji. Velika borba se vodi i u Južnoj Carolini koja nosi devet elektorskih glasova. Iako prvi podaci pokazuju da je Obama u vodstvu, Romney je proglasio pobjedu u toj državi. Naime, prvi podaci pokazuju da je Obama osvojio 55, a Romney 44 posto glasova.

Tri elektorska glasa Obama je osvojio u Delawareu i 14 u New Jerseyju, navodi CNN.

Prema izlaznim anketama, Obama odnosi pobjedu i u Connecticutu, DC-u, Illinoisu, Maineu, Marylandu, Massachusettsu, New Hampshireu i Rhode Islandu.

Obama, prema prelimnarnim rezultatima vodi u Michiganu i New Yorku.

Prema nezvaničnim podacima, Obama je u blagoj prednosti u Ohiju i na Floridi.

Do sada Obama ima 123 elektorska glasa, a Romney 152.

Najskuplja politička kampanja u historiji je završena. Amerikanci su na izbore izašli u rekordnom broju, a tokom noći se očekuju prvi preliminarni rezultati na osnovu kojih će jedan od predsjedničkih kandidata proglasiti pobjedu.

Za pobjedu na izborima potrebno je sakupiti 270 elektorskih glasova. Svaka američka savezna država nosi između tri i 55 elektorskih glasova.