{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama najavio novi plan za sprečavanje genocida

F
5.8.2011. u 08:22
0
17
Obama najavio novi plan za sprečavanje genocida
0
Obama najavio novi plan za sprečavanje genocida
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak novi plan za sprečavanje genocida i naredio da se izvrši revizija dosadašnjeg pristupa, u cilju otklanjanja složenih birokratskih procedura koje koče brzo djelovanje, kao što je bio slučaj u Ruandi 1994. godine.
Obama je pored toga formirao Odbor za sprečavanje zločina koji će obavještavati vodeće zvaničnike o nastalim krizama i uveo je zabranu izdavanja viza za počinioce ratnih zločina.

"Sprečavanje masovnih zločina i genocida jedan je od glavnih nacionalnih interesa i suštinskih moralnih dužnosti SAD-a", naveo je Obama u predsjedničkoj direktivi.
Američki predsjednik je također istakao da "američki ugled trpi, a naša sposobnost da potaknemo promjene je ograničena kada ne djelujemo suočeni s masivnom zločinima".

U narednih 100 dana preispitat će se sva ekonomska, diplomatska i druga sredstva koja bi se mogla upotrijebiti da se preduhitre masovni zločini i preventivno djeluje bez slanja vojnih trupa, javio je AP.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da je novi plan za sprečavanje genocida potaklo priznanje da vlada SAD-a u prošlosti, kao što je bio slučaj u Ruandi prije 17 godina, gdje je ubijeno preko 800.000 ljudi, nije iskoristila priliku da djeluje na vrijeme kako bi spriječila genocid.

Inicijativu američke administracije pozdravile su grupe za zaštitu ljudskih prava, aktivisti i bivši zvaničnici vlade, među kojima je i nekadašnja državna tajnica Madeleine Albrihht, koja je istakla da će ovo "zalaganje bez presedana", ukoliko se provede u potpunosti, "spasiti brojne živote".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: