{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubistva Bin Ladena

F
8.6.2011. u 08:42
0
1
Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubistva Bin Ladena
0
Obama izgubio popularnost koju je stekao nakon ubistva Bin Ladena
Barack Obama (Foto: AP)
Najnovija anketa javnog mnijenja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje da je predsjednik Barack Obama izgubio povećanu popularnosti u javnosti do koje je došlo nakon likvidacije Osame bin Ladena.
Anketa koju su proveli Washington Post i ABC News pokazuje da je predsjednikova popularnost pala na 47 posto, dok 49 posto građane ne odobrava način na koji on obavlja svoj posao.

Američki predsjednik uživao je podršku 56 posto Amerikanaca neposredno nakon što je prošlog mjeseca ubijen Osama Bin Laden u Pakistanu.

Većina ogorčenja javnosti koncentrirana je na stanje ekonomije. Washington Post piše kako anketa pokazuje "rašireno pesimistično raspoloženje u zemlji" dok visoke cijene benzina, pad vrijednosti kuća i stanova i visoka stopa neuposlenosti povećavaju zabrinutost oko tempa oporavka američke ekonomije.

Anketa pokazuje da 59 posto Amerikanaca ne odobrava predsjednikovu ekonomsku politiku, dok je odobrava 40 posto. Oko 90 posto Amerikanaca smatra da je ekonomija u lošem stanju, 57 posto smatra da oporavak još nije ni započeo, a 66 posto ih vjeruje da se Sjedinjene Američke Države kreću pogrešnim smjerom, prenosi VoA.

Međutim, uprkos ovoj sumornoj slici, anketa pokazuje da bi predsjednik Obama s lakoćom pobijedio sve republikanske potencijalne predsjedničke kandidate, osim Mitta Romneyja, da se izbori održavaju danas. Prema anketi, njih dvojica su skoro izjednačena.

U još jednom znaku promijenjenog raspoloženja, ispitivanje pokazuje da 45 posto od oko hiljadu ispitanika kaže kako više vjeruje republikancima u Kongresu negoli predsjedniku kad je riječ o ekonomiji – što je povećanje od 11 posto u odnosu na mart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: