Anketa
0

Amerikanci sve pesimističniji kada je u pitanju ekonomija

FENA
Pesimizam Amerikanaca kada se radi o ekonomiji i pravcu kojim se zemlja kreće, najveći je od kada Baracku Obami teče mandat predsjednika SAD-a, pokazala je u petak objavljena anketa The New York Timesa i televizije CBS.

Istraživanje je pokazalo da je promjena dosta nagla, jer se broj onih koji smatraju da se stanje privrede pogoršava, za samo mjesec dana povećao za 13 posto.

Ostali rezultati ankete pokazuju da se to loše odražava na rejting obje stranke u Kongresu, kao i samog predsjednika.

Neodobravanje načinom na koji Obama pristupa ekonomiji nikad nije bilo veće i izrazilo ga je 57 posto anketiranih. Slični su postotci neodobravanja načina na koji Obama pristupa pitanju budžetskog deficita.

Pored toga, samo 29 posto smatra da će kresanje deficita stvoriti nova radna mjesta, 27 posto smatra da to neće imati nikakvog uticaja na smanjenje nezaposlenosti, dok 29 posto čak smatra da će negativno uticati.

Obama ima značajnu podršku za svoj plan ukidanja poreskih olakšica za one koji zarađuju najmanje 250.000 dolara godišnje. To podržava 72 posto ispitanika, a 24 posto je protiv.

Kada se radi o njegovom argumentu da zemlja ima dužnost da zaštiti svoje najranjivije građane, oko tri četvrtine Amerikanaca misli da vlada ima odgovornost da pruži zdravstvenu zaštitu starijima, a 56 posto vjeruje da to isto važi i za siromašne.

Republikanci mogu da smatraju pozitivnim znakom što građani žele organičenu vladu - 55 posto je reklo kako bi više voljeli da bude manje službi manje vlade, dok je 33 posto suprotnog mišljenja.

Većina Amerikanaca smatra, međutim, da ni republikanci, ni Obama ne dijele njihove prioritete. Način na koji Obama obavlja posao odobrava 46 posto, a 45 posto ne odobrava. Pala je i podrška načinu na koji je prišao krizi u Libiji, pa ga odobrava 39 posto anketiranih, u odnosu na polovinu anketiranih u martu, a protiv je 45 posto, 16 posto više nego u martu.

Anketa je pokazala da na republikanace ne gleda povoljno 56 posto ispitanih, a 37 posto je izjavilo suprotno. Demokrate stoje nešto bolje pa 49 posto anketiranih o njima misli nepovoljno, a 44 posto povoljno.