Anketa Washington Posta
0

Obamina popularnost porasla nakon ubistva Bin Ladena

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame porasla je nakon vijesti o ubistvu čelnika Al-Qaide Osame bin Ladena, a veliki broj Amerikanaca mu je dao visoke ocjene u načinu na koji pristupa terorizmu i situaciji u Afganistanu, pokazala je anketa urađena za Washington Post.

Istovremeno je istraživanje, urađeno u ponedjeljak uvečer, pokazalo da praktički nije bilo nikakvog pomicanja u stavu javnosti kada se radi o ekonomiji. To kazuje da se uspjeh na jednom frontu, ma kako značajnom, možda neće preliti i na druge oblasti, ocjenjuje u utorak Washington Post.

Ukupno 56 posto anketiranih izjavilo je da odobrava način na koji Obama obavlja posao predsjednika, što je devet poena više nego u anketi u aprilu i najviši rejting od 2009. godine.

Zabilježen je također rast zadovoljstva javnosti načinom na koji se stvari u SAD-u odvijaju, iako su Amerikanci i dalje, u odnosu dva prema jedan, nezadovoljni pravcem kojim zemlja ide.

Više od tri četvrtine anketiranih izjavilo je da predsjednik zaslužuje priznanje za ubistvo Bin Ladena.

Među republikancima 61 posto je reklo da Obama zaslužuje barem neko priznanje za to, ali među njima samo 17 posto smatra da zaslužuje veliko priznanje.

Republikanci su spremniji pohvaliti bivšeg predsjednika Georgea W. Busha za uklanjanje Bin Ladena, jer ih 81 posto smatra da Bush zaslužuje barem neko priznanje. Taj stav dijeli svega 35 posto demokrata.

Što se tiče Obame, njegov rast rejtinga od devet poena odgovara rastu od šest poena za Georgea W. Busha kada je zarobljen bivši irački lider Saddam Hussein u desembru 2003. godine. Tada, kao i sada, najveća promjena je bila kod takozvanih nezavisnih birača.