SAD
0

Obama imenovao specijalnog izaslanika za muslimanski svijet

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama saopštio je danas da je imenovao specijalnog izaslanika u Organizaciji islamske konferencije u cilju jačanja saradnje Washingtona sa muslimanskim svijetom.

Obama je putem video linka poručio učesnicima foruma SAD - islamski svijet u Dohi, da je imenovao zvaničnika Bijele kuće Rašada Husaina kao specijalnog izaslanika u ovu 56-članu organizaciju.

"Kao uvaženi advokat i blizak i dostojan povjerenja član osoblja Bijele kuće, Rašad je igrao ključnu ulogu u razvoju partnerstava na koje sam pozvao u Kairu", istakao je Obama.

On je dodao da je Husain, kao hafiz Kur'ana uvaženi član američke muslimanske zajednice i da mu je zahvalan što će raditi ovako važan posao.

U svom govoru u Kairu prošlog juna Obama je pozvao na "novi početak" u vezama SAD i muslimana, od kojih su mnogi osjetili da su mete "rata protiv terorizma" bivšeg predsjednika Georgea Busha nakon napada 11. septembra na SAD.

"Od tada je moja administracija uložila mnogo napora. Održali smo hiljade susreta i razgovora u SAD i širom svijeta i radujem se nastavku dijaloga tokom moje posjete Indoneziji narednog mjeseca", istakao je Obama.