Svijet
0

Obama će se Svjetskom forumu Islam- SAD obratiti video porukom

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama obratit će se video porukom Svjetskom forumu Islam - SAD koji se u nedjelju održava u Kataru, gdje bi državna tajnica Hillary Clintin trebalo da održi govor, saopćili su u četvrtak organizatori.

Centar za promišljanje Brookings Institution, koji je dao doprinos organiziranju ovog foruma, saopćio je da će se "lideri iz muslimanskog svijeta okupiti i tri dana razgovarati s američkim zvaničnicima, predstavnicima društva i stručnjacima".

"Budući da je predsjednik Obama odlučio da okrene novu stranicu u odnosima SAD-a i muslimanskih zajednica u svijetu, Forum će razmotriti kako izgraditi čvršća partnerstva da bi se premostile podjele u našim društvima", kazao je predsjednik Brookingsa Strobe Talbott.

Talbott će učestvovati u forumu kojem će prisustvovati specijalni izaslanik SAD-a u Afganistanu i Pakistanu Richard Holbrooke i demokratski senator John Kerry.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, čijem je suprugu u četvrtak izvedena hirurška intervencija na srcu, treba u principu da učestvuje u nedjelju u radu foruma u Dohi i da se susretne s katarskim emirom šejhom Hamadom Ben Khalifom Al Thanijem, saopćio je State Department.