Svijet
10

Obama i Putin se sastali u Parizu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja je danas počela u Parizu, razgovarali su o obaranju ruskog vojnog aviona koji je narušio turski zračni prostor.

Zvaničnici Bijele kuće su istakli da su Obama i Putin održali sastanak u cilju smanjenja napetosti između Rusije i Turske.

Osim toga, tokom današnjeg sastanka Obama je izrazio žaljenje zbog smrti ruskog pilota prilikom obaranja aviona.

Dvojica lidera su razmijenili i mišljenja o pozicijama svojih zemalja u vezi sa pitanjem Sirije i Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov je potvrdio da su Obama i Putin održali polusatni sastanak na kojem su razgovarali o krizi u Siriji i Ukrajini.

Očekuje se da u Pariz dođe 40.000 ljudi tokom Konferencije, a francuske snage sigurnosti poduzele su maksimalne mjere sigurnosti jer se ovaj važan skup održava nakon nedavnog terorističkog napada u kojem je život izgubilo 130 ljudi.

Okvirni sporazum pariške Konferencije bi trebao biti objavljen 9. decembra i to na šest službenih jezika Ujedinjenih nacija. Konačni dogovor će biti zaključen zadnjeg dana Konferencije 11. decembra, a potpisivanje istog nije planirano tog dana, već početkom naredne godine.