Pariz domaćin UN-ovog klimatskog samita, lideri 120 zemalja na jednom mjestu

Klix.ba
30.11.2015. u 10:00
1
3
Pariz domaćin UN-ovog klimatskog samita, lideri 120 zemalja na jednom mjestu
1
1/8 Francois Hollande i Ban Ki-moon (Foto: EPA)
2/8 Francois Hollande i Barak Obama
3/8 Francois Hollande i italijanski premijer Matteo Renzi
4/8 Francois Hollande i švicarska predsjednica Simonetta Sommaruga
5/8 Francois Hollande i kineski predsjednik Xi Jinping
6/8 Francois Hollande i švedski kralj Carl Gustaf
7/8
8/8
Čak 120 šefova država, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Evropske unije, učestvovat će od 30. 11. do 11.12. na UN-ovom samitu o klimi (COP21) u parizu. Cilj je postići dogovor o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća - spašavanju planete od razornih klimatskih posljedica.
Globalni čelnici će pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih gasova kao glavnih krivaca za efekat staklenika i posljedično tome zagrijavanja planete s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta nivoa mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

"Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova našeg vremena", poručili su sredinom mjeseca čelnici najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) na skupu u Antaliji.

Koliko je još nesloge o tom pitanju pokazuje izjava jednog evropskog dužnosnika koji je kazao da je na skupu u Turskoj "u jednom trenutku pomislio da ne živimo svi na istoj planeti".

Ipak, nemili događaji koji su se dogodili u proteklim sedmicama skrenuli su pažnju sa suštine ove, prema mišljenju mnogih, najvažnije klimatske konferencije svih vremena.

Naime, nakon 13. novembra i terorističkih napada u kojima je ubijeno 129 osoba, francuske vlasti proglasile su tromjesečno vanredno stanje.

Angažirano je blizu 11.000 policajaca kako bi osigurali ovaj događaj.

Približno 8.000 policajaca i žandara raspoređeno je na granicama zemlje, a njih 2.800 osiguravat će mjesto događaja u Bourgetu, sjeverno od Pariza, kazao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Ukupno 120.000 policajaca, žandara i vojnika raspoređeno je "na cjelokupnoj francuskoj teritoriji" nakon napada 13. novembra.

Također, na konferenciji bi se, prvi put nakon incidenta sa oborenim ruskim avionom, trebali sresti Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin. Naime, turski predsjednik ranije je izjavio kako bi Samit mogao biti dobra prilika za spuštanje tenzija.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: