{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pariz domaćin UN-ovog klimatskog samita, lideri 120 zemalja na jednom mjestu

30.11.2015. u 10:00
1
3
Pariz domaćin UN-ovog klimatskog samita, lideri 120 zemalja na jednom mjestu
1
Čak 120 šefova država, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Evropske unije, učestvovat će od 30. 11. do 11.12. na UN-ovom samitu o klimi (COP21) u parizu. Cilj je postići dogovor o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća - spašavanju planete od razornih klimatskih posljedica.
Globalni čelnici će pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih gasova kao glavnih krivaca za efekat staklenika i posljedično tome zagrijavanja planete s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta nivoa mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

"Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova našeg vremena", poručili su sredinom mjeseca čelnici najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) na skupu u Antaliji.

Koliko je još nesloge o tom pitanju pokazuje izjava jednog evropskog dužnosnika koji je kazao da je na skupu u Turskoj "u jednom trenutku pomislio da ne živimo svi na istoj planeti".

Ipak, nemili događaji koji su se dogodili u proteklim sedmicama skrenuli su pažnju sa suštine ove, prema mišljenju mnogih, najvažnije klimatske konferencije svih vremena.

Naime, nakon 13. novembra i terorističkih napada u kojima je ubijeno 129 osoba, francuske vlasti proglasile su tromjesečno vanredno stanje.

Angažirano je blizu 11.000 policajaca kako bi osigurali ovaj događaj.

Približno 8.000 policajaca i žandara raspoređeno je na granicama zemlje, a njih 2.800 osiguravat će mjesto događaja u Bourgetu, sjeverno od Pariza, kazao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Ukupno 120.000 policajaca, žandara i vojnika raspoređeno je "na cjelokupnoj francuskoj teritoriji" nakon napada 13. novembra.

Također, na konferenciji bi se, prvi put nakon incidenta sa oborenim ruskim avionom, trebali sresti Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin. Naime, turski predsjednik ranije je izjavio kako bi Samit mogao biti dobra prilika za spuštanje tenzija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: