Ankete
0

Obama i izlijevanje nafte kao nekad Bush i Katrina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Amerikanci smatraju da je odgovor predsjednika Baracka Obame na izlijevanje nafte u Meksički zaljev jednako loš kao i reagiranje bivšeg predsjednika Georgea W. Busha na posljedice uragana Katrina, pokazuju ankete objavljene u utorak.

Većina Amerikanaca kao i 2005. godine osjeća gnjev, a prema rezultatima istraživanja obavljenog za Associated Press 54 posto ispitanika izjavilo da ima takav osjećaj zbog sporog reagiranja vladine birokracije.

Mnogi su izrazili sumnju da bi im Washington mogao pomoći ako bi se našli u ulozi žrtve katastrofe.

Istraživanje je pokazalo da 52 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji je Obama pristupio izlijevanju nafte, što je značajan skok u odnosu na prošlu nedjelju, kada se većina nije mogla izjasniti.

Zapanjujućih 83 posto ne odobrava ponašanje British Petroleuma (BP) nakon eksplozije na naftnoj platformi ispred obala Luizijane, 20. aprila, kada je počelo nekontrolirano izlijevanje nafte u Meksički zaljev. To je također značajan skok u odnosu na maj, kada je većina Amerikanaca zauzela stav iščekivanja.

Anketa je pokazala da način na koji Obama obavlja svoj posao predsjednika općenito nije pogoršan u očima američke javnosti i da je to ostalo na praktično istoj razini od 50 posto onih koji ga podržavaju.

Associated Press navodi da je to u skladu s dosadašnjim stavom javnosti prema sadašnjem predsjedniku; on se ljudima generalno dopada, što ne znači da odobravaju i njegovu politiku.

U novembru 2005. godine, dva mjeseca poslije uragana Katrina, 53 posto Amerikanaca iskazalo je neslaganje s načinom na koji je tadašnji predsjednik pristupio rješavanju problema. Rejting Georgea Busha se nakon toga nikada više nije oporavio.

Najnovija anketa je pokazala i da za razliku od uragana Katrina kod ispitanika nema emotivnog reagiranja na izlijevanje nafte.

Obama nastoji spriječiti da ta katastrofa obilježi njegov predsjednički mandat.