{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama i Cameron za ostanak trupa u Afganistanu do 2014.

F
14.3.2012. u 20:51
0
0
Obama i Cameron za ostanak trupa u Afganistanu do 2014.
0
Obama i Cameron za ostanak trupa u Afganistanu do 2014.
Cameron i Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron saopćili su danas da se vojnici tih dviju zemalja neće povući iz Afganistana prije 2014. godine, kako je ranije i bilo planirano, i pored rastućeg protivljenja daljnjeg boravka američkih vojnika u Afganistanu, među biračima u SAD-u.
Obama je nakon susreta s Cameronom u Washingtonu rekao da će američki vojnici od sljedeće godine imati samo ulogu podrške afganistanskim snagama, prije potpunog povlačenja za dvije godine.

Cameron je potvrdio da se britanske trupe neće prije najavljenog roka povući iz Afganistana, i da će do kraja ostati s Amerikancima, s kojima su zajedno od početka rata u toj zemlji.

Britanci se od početka bore rame uz rame s Amerikancima i mi tamo još uvijek imamo 9.500 vojnika, rekao je britanski premijer.

Obama je, podržavajući stav Camerona, rekao da se neće dozvoliti da Afganistan nakon povlačenja NATO-trupa ponovo postane mjesto gdje se pripremaju napadi na druge zemlje.

I pored odlučnog stava da se američke trupe ne povuku prije naznačenog roka, američka javnost je prilično nezadovoljna desetogodišnjim ratom u Afganistanu.

Istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazuje da se 61 posto ispitanika zalaže za momentalno vraćanje američkih vojnika kući.

Loša slika o ratu je dodatno pogoršana masakrom 16 afganistanskih civila, među kojima je bilo žena i djece, koje je prošlog vikenda ubio američki vojnik u Afganistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: