{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barack Obama obećao da će završiti rat u Afganistanu

2.5.2012. u 08:00
0
16
Barack Obama obećao da će završiti rat u Afganistanu
0
Barack Obama obećao da će završiti rat u Afganistanu
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama, predsjednik Sjedninjenih Američkih Država, se u vojnoj bazi u Afganistanu zahvalio američkim trupama i obećao kraj rata.
Obama je stigao u Afganistan kako bi sa predsjednikom Hamidom Karzaijem potpisao sporazum o budućim vezama između SAD i Afganistana.

Nekoliko sati nakon njegovog govora, u eksploziji bombe u Kabulu, najmanje šest osoba je izgubilo život. Većina žrtava su bili civili. Talibani su odmah preuzeli odgovornost, prenosi BBC.

Već ranije je Obama rekao da je potpisivanje ovog sporazuma historijski trenutak za obje zemlje.

U govoru, koji je direktno prenošen u udarnom terminu u SAD-u, predsjednik Obama je rekao da će na predstojećem samitu NATO-a, koji će se održati u Chicagu, saveznicima biti cilj da postave afganistanske snage na čelo vojnih operacija u zemlji naredne godine.

NATO je već odredio kraj 2014. godine kao datum povlaćenja iz svih vojnih operacija.

''Američki vojnici neće biti u opasnosti ni jedan dan duže nego je to neophodno za nacionalnu sigurnost. Moramo završiti posao koji smo započeli u Afganistanu i završiti rat odgovorno'', rekao je Obama.

Od 88.000 američkih vojnika koji se trenutno nalaze u Afganistanu, njih 23.000 će napustiti zemlju do kraja ljeta. Ostatak američkih i sve snage NATO-a će napustiti Afganistan do kraja 2014. godine.

''Moji dragi sugrađani, već deset godina se nalazimo pod tamnim oblacima rata. Ali danas, u svoj ovoj tami Afganistana, možemo vidjeti svjetlo novog dana na horizontu'', izjavio je Obama u svojoj poruci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: