Svijet
15

Obama dočekao Trumpa na prvom sastanku u Bijeloj kući

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dosadašnji i novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država danas su se prvi put sastali u Bijeloj kući gdje će razmatrati proces prenosa ovlasti.

Barack Obama i Donald Trump imaju mnogo tema, međutim sigurno je da sastanak neće proći u prijateljskom ozračju zbog Trumpovih brojnih prigovora još uvijek aktuelnom američkom predsjedniku. Podsjetimo, Trump je propitkivao Obamino državljanstvo i svojevremeno obećao da će razmontirati osnove njegove politike.

Istovremeno, Obama je za svog nasljednika na čelu najmoćnije nacije svijeta rekao da je nekvalifikovan za taj posao, međutim, nakon šokantnog poraza demokratske kandidatkinje Hillary Clinton poručio je da "navija za njega".

Foto: EPA
Foto: EPA

Hiljade ljudi izašle su na ulice velikih američkih gradova u znak protivljenja izboru Trumpa, a on je privatnim avionom stigao iz New Yorka na Nacionalni aerodrom Reagan i potom stigao u Bijelu kuću na razgovore sa Obamom iza zatvorenih vrata u Ovalnom uredu.

U njegovoj pratnji je supruga Melania koja će se sastati sa Michelle Obamom, kao i budući potpredsjednik SAD-a Mike Pence koji će razgovarati sa Joeom Bideom.

Nakon razgovora u Bijeloj kući Trump ide na Capitol Hill gdje će se u odvojenim sastancima vidjeti sa predsjednikom Predstavničkog doma Paulom Ryanom i liderom vladajuće većine u Senatu Mitchom McConnellom.

Javnost sa nestrpljenjem očekuje reakcije nakon sastanka, a ispred Bijele kuće su brojne medijske ekipe.