Brod tone, kapetan pred sudijom
0

VIDEO / Obalna straža snimala evakuaciju putnika s Costa Concordije

Sarajevo-x.com
Talijanska Obalna straža objavila je video evakuacije putnika s nasukanog broda Costa Concordia, snimljenog u noći s petka na subotu kada se nesreća dogodila.

Video je snimljen infracrvenim kamerama iz helikoptera Obalne straže i pokazuje akciju spašavanja putnika.

U međuvremenu se analizira prva crna kutija koja bi trebala dati odgovore na pitanja kako je došlo do nesreće te zašto je kapetan broda Francesco Schettino Obalnu stražu obavijestio tek sat vremena nakon udara u stijenu.

Schettino, koji je uhapšen dan nakon nesreće i optužen za ubistvo i napuštanje broda, danas će se naći pred sudijom.

Do sada je pronađeno šest tijela, a za 29 osoba se još uvijek traga. Talijanski mediji jutros su izvijestili da su se ostvarili najveći strahovi spasilaca. Naime, Costa Concordia se pomakla za devet centimetara zbog čega je potraga za nestalima nakratko morala biti obustavljena, ali je jutros ponovno nastavljena.

Kako bi ubrzali potragu za nestalima, vojna mornarica je posegnula za eksplozivom kojim raznose kobilice broda kako bi imali lakši pristup unutrašnjosti.

Ukoliko brod u potpunosti potone na 70 metara dubine s njim će potonuti i sve nade da bi eventualno preživjeli putnici mogli biti pronađeni. Osim toga, bit će nemoguće izbjeći ekološku katastrofu jer će ogromna količina nafte iscuriti u more.

Talijanski ministar okoliša Corrado Clini ne krije zabrinutost. U rezervoarima Costa Concordije ima 2.300 tona nafte koja bi mogla početi curiti u more, a ako se to desi, u opasnosti je cijeli toskanski arhipelag.

Clini je Obalnoj straži dao ultimatum da u narednih 48 sati predstavi plan za pražnjenje spremnika nafte.

"Teško je predvidjeti događanja. Brod bi se mogao i slomiti", kazao je Clini.

Vezani članci