Italija
0

Postoji opasnost da iz broda Costa Concordia iscuri gorivo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italija je u ponedjeljak upozorila na mogućnost ekološke katastrofe zbog opasnosti da iz luksuznog turističkog broda Costa Concordia, koji se u petak navečer nasukao i prevrnuo u blizini obala Toskane, u more iscuri skoro 2.500 tona dizel goriva.

"To je naša noćna mora. Brod ima rezervoare pune dizel goriva koje može potonuti na dno mora što bi izazvalo katastrofu", kaže Corrado Clini, talijanski ministar za zaštitu životne okonile, u intervjuu za dnevnik La Stampa.

"U najgorem mogućem scenariju, gorivo može da iscuri u more, zagadi obalu i ugrozi biljni i životinjski svijet", istakao je Clini i dodao da su "spremni da intervenišu ukoliko dođe do curenja i do stvaranja naftne mrlje", prenosi AFP.

Gradonačelnik Giglia, Sergio Ortelli, izjavio je da "brod za sada djeluje stabilno tako da je moguće započeti ispumpavanje rezervoara u kojima ima oko 2.380 tona goriva".

Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u sjevernoj Italiji, i prevrnuo.

U trenutku nesreće na brodu je bilo više od 4.000 putnika, šest je poginulo i 15 se vodi kao nestalo.

Kompanija koja je vlasnik luksuznog broda procjenjuje da će njena šteta od nesreće iznositi 85-95 miliona dolara.