Svijet
45

Novogodišnja poruka Angele Merkel: Islamski terorizam je najveća prijetnja Njemačkoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Islamski terorizam je najveći izazov i prijetnja s kojim se susreće Njemačka, kazala je u svojoj novogodišnjoj poruci njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi BBC.

Pozivajući se na smrtonosni napad u Berlinu kada je azilant iz Tunisa kamion usmrtio nekoliko osoba, ona je rekla da je "bolesno", da su terorizam izvršile osobe koje su prethodno tražile zaštitu.

Ona je rekla da je 2016. bila godina "teških testova". Međutim, također je izjavila da je uvjerena kako će ih Njemačka prevazići.

"Teroriste su ubice ispunjene mržnjom, ali ne određuju kako ćemo živjeti. Mi smo slobodni , pažljivi i otvoreni", uputila je Merkel poruku teroristima.

Dvanaest osoba je smrtno stradalo kada je vozač kamiona Anis Amri uletio na božićni market u Berlinu prije dvije sedmice. Ranije ove godine, afganistanski tinejdžer, izbjeglica usmrtio je pet osoba u napadu na voz u Wuerzburgu, a čiji je zahtjev za azil takođe ranije odbijen. Također jedan terorista se raznio spred bara u Ansbachu, povrijedivši 15 osoba.

Merkel je kazala i da Njemačka šalje poruku da ukaže koliko je značajno za njenu zemlju da pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna. Prema njenim riječima, demokratija i vrijednosti Njemačke su suprotne svijetu terorizma ispunjenim mržnjom i one će biti jače od terorizma.

"Jači smo zajedno. Naša država je jača. Država čini sve da garantira građanima sigurnost slobodu", dodala je.

Merkel, koja se ponovo kandidirala za kancelarku na predstojećim izborima u septembru, pozvala je na otvoren pogled na svijet i samopouzdanje u sebe i zemlju.

Ona je priznala i da je Evropa "spora i teška" i da se treba koncentrirati na to šta može učiniti bolje nego jedna pojedinačna država.