Turska
0

Novinarka Emina Demir osuđena na 138 godina zatvora

FENA
Emina Demir, bivša urednica jednoga kurdskog dnevnog lista u Turskoj, osuđena je u četvrtak pred sudom u Diyarbakiru na 138 godina zatvora zbog propagiranja kurdske pobune, javila je agencija Anadolija.

Demir je proglašena krivom zato što je u svojim novinama Azadiya Welat (Slobodna zemlja) branila u svojim člancima stvar Kurdistanske radničke stranke, organizacije koju mnoge zemlje smatraju terorističkom, što se smatra zločinom i kažnjava prema turskom kaznenom zakonu.

Njena kazna je teška jer sud smatra da je redovno kršila zakone između 2008. i 2009. godine, prenio je AFP.

Suci su izdali nalog za hapšenje novinarke koja se na suđenju pojavila kao slobodan građanin. Ona se može žaliti na presudu koja je izrečena u isto vrijeme kada je u grad, naseljen pretežno kurdskim stanovništvom, došao šef turske države Abdullah Gul.

Kurdska zajednica u Turskoj broji između 10 i 15 miliona ljudi. Posljednjih godina je usvojeno više zakona kojima su Kurdima data kulturna prava kako bi porasle šanse ove zemlje da uđe u Evropsku uniju.

Kurdski mediji su, međutiom, ponekad meta sudskih gonjenja naročito kada brane liniju PKK-a. Nekoliko kurdskih novinara se nalazi u zatvoru u Turskoj jer su veličali PKK i njenog vođu u zatvoru Abdulaha Ocalana.