Svijet
143

Novinarka Ana Alba za Klix.ba: Tačno je, ovdje u Gazi bombarduju bolnice i domove

Piše: E. G.
Foto: EPA
Foto: EPA
Medijski izvještaji koji stižu iz Pojasa Gaze danas javljaju o novim žrtvama nakon što je tokom protekle noći u granatiranju palestinskih naselja ubijeno 20 osoba, među kojima ima i djece. Ana Alba, novinarka iz Barcelone, koja već neko vrijeme boravi u Jerusalemu, za Klix.ba je kazala da je situacija veoma teška.

"Trenutno sam u Gazi, ali sam posjetila različite dijelove Pojasa Gaze. Tu sam već tri dana. Izraelska vojska je jučer pokrenula kopnene napade nakon 10 dana zračnog bombardovanja Gaze. Trenutno je situacija možda najhora na sjeveru Gaze, u područjima Beit Lahia i Beit Hanoun, u blizini granice. U taj dio je ušla izraelaska vojska i zauzela ga", kaže Alba.

Potvrdila je da od sinoć traje intenzivno bombardovanje Pojasa Gaze iz zraka, sa mora i kopna.

"Oni koriste avione i tenkove. Najmanje 260 ljudi je ubijeno proteklih dana, a ranjeno oko 2.000. Izraelska vojska je operaciju počela 7. jula", pojašnjava Alba.

Na naše pitanje da li granatiraju civilne objekte, ona je potvrdila.

"Da, bombarduju domove, bolnice i svaku drugu vrstu objekata. U suštini, izraelska vojska je upozoravala palestinsko stanovništvo, slali su im poruke upozorenja i pozivali da napuste svoje kuće, ali ne u svim slučajevima. Izrael tvrdi da Hamas i militantni islamisti ispaljuju rakete na na Izrael iz gusto naseljenih područja i da bolnice i škole koriste kao pokriće za svoje položaje", prenosi nam Alba.

U isto vrijeme dok traju napadi na Gazu, deseci raketa su ispaljeni iz Gaze u pravcu Izraela, kaže naša sagovornica.

"Jedan čovjek je poginuo, a sinoć je poginuo i jedan izraelski vojnik u borbi protiv palestinskih militanata", kaže Alba u razgovoru za naš portal.

Ona je također danas kazala da je bila u naselju Abraj al Nada na sjeveru Gaze kada su se čula jaka eksplozija. Kako navodi, nakon nekoliko minuta je sa otišla iz tog područja te je ubrzo saznala da se radilo o izraelskim granatama koje su pogodile kuću te da je tom prilikom poginulo troje palestinske djece koja su bila u kući.