Konferencija u Turskoj
437

Novinar postavio neugodno pitanje Lavrovu: Šta ste, osim žita, još ukrali iz Ukrajine?

V. K.
Lavrov na jučerašnjoj konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)
Lavrov na jučerašnjoj konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravio je jučer u Turskoj gdje se sastao sa šefom diplomatije ove države Mevlutom Cavusogluom s kojim je razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima, ali i o ratu u Ukrajini.
Nakon sastanka, šefovi diplomatija Rusije i Turske održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su novinari, kao što se očekivalo, postavili i brojna pitanja Lavrovu.

Jedno od pitanja bilo je naročito neugodno za šefa ruske diplomatije, a postavio ga je novinar ukrajinske televizije.

Naime, novinar Muslim Umerov je na kraju konferencije za medije pitao šefa ruske diplomatije šta je sve, osim žita, Rusija ukrala iz Ukrajine i uspjela prodati na tržištu. Nakon toga, uslijedio je i odgovor Lavrova.

"Stalno ste zabrinuti oko toga gdje da ukradete nešto. Mislite li da svi ovo rade? Angažovani smo na realizaciji ciljeva koji su javno objavljeni i najavljeni. Osloboditi istok Ukrajine od pritiska neonacističkog režima. Danas je objašnjeno da se žito može slobodno transportovati do odredišta bez prepreka. Za to je potrebno odobrenje predsjednike Zelenskog", rekao je Lavrov.

Između ostalog, na konferenciji za medije šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio kako Turska smatra da postoji osnova za razgovore između Ukrajine i Rusije i pregovore između ovih zemalja.

"Vidimo zajedničku volju između Rusije i Ukrajine da se vrate pregovorima", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tokom zajedničke konferencije za medije koji se sa Lavrovom sastao u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Istakavši da su dvojica zvaničnika imala uspješan sastanak, Cavusoglu je naglasio da smatra legitimnim ruske zahtjeve za ukidanjem sankcija kako bi se ponovno uspostavio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.