Nakon sastanka u Ankari
0

Cavusoglu tvrdi da Rusija legitimno zahtjeva ukidanje sankcija da bi omogućila izvoz žita

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je kako postoji mogućnost da Ukrajina i Rusija održe sastanak na kojem će ulogu posrednika imati Ujedinjene nacije.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već više od 100 dana, a politički predstavnici Turske smatraju da postoji osnova za razgovore između dvije zemlje.

"Vidimo zajedničku volju između Rusije i Ukrajine da se vrate pregovorima", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tokom zajedničke konferencije za medije koji se sa Lavrovom sastao u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Istakavši da su dvojica zvaničnika imala uspješan sastanak, Cavusoglu je naglasio da smatra legitimnim ruske zahtjeve za ukidanjem sankcija kako bi se ponovno uspostavio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prenosi agencija Anadolija.

Također je pozvao obje strane da postignu sporazum o načinu i mogućnostima izvoza proizvoda iz Ukrajine i Rusije.

Lavrov je istakao da je udio Ukrajine u izvozu žitarica na svjetskom tržištu samo 1 posto, te da ne čini značajan dio u trenutnoj svjetskoj prehrambenoj krizi.

Ruski ministar vanjskih poslova također je najavio a će pripadnici oružanih snaga Turske i Rusije zajedno raditi na deminiranju ukrajinskih luka kako bi se omogućio izvoz.

Lavrov je kazao i kako krivi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za probleme sa izvozom, jer on navodno ne iskazuje interes za projekte deminiranja.

"Garantiramo da nećemo koristiti proces deminiranja ukrajinskih luka da bismo napali tu državu", kazao je Lavrov.

Također je istakao da bi uz posredovanje UN-a predstavnici Rusije i Ukrajine mogli održati mirovne pregovore u Istanbulu.