Herman van Rompuy najavio
0

Novi stil vladanja Evropskom unijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Današnji samit lidera zemalja Evropske unije je na zahtjev predsjednika Vijeća EU Hermana van Rompuya, održan na netradicionalnom mjestu, u neuobičajenom sastavu i u netradicionalno vrijeme.

Sastanci predsjednika država i vlada zemalja EU uobičajeno se održavaju u glavnoj zgradi Vijeća EU na Shumanovom trgu u Bruxellesu, i to četvrtkom poslijepodne, onda slijedi večera, pa pregovori do deset sati uveče, a drugi dan samit završe ručkom.

U četvrtak je, međutim, navode agencijski izvještači, bilo drugačije pošto evropski predsjednik Rompuy svoj prvi samit nije sazvao u glavnoj zgradi već u 500 metara udaljenu biblioteku Solvay, s početkom u prijepodnevnim satima i zavšetkom istog dana oko 16 sati, prenosi Tanjug.

Zašto baš u toj biblioteci, smještenoj usred manjeg parka, koja je manje komotna od prethodnog prostora, pitali su se evropski državnici. Njima je Rompuy, pozivajući ih na samit, u zvaničnom dopisu objasnio da se za to mjesto odlučio kako bi osigurao "otvorenu i kvalitetnu diskusiju".

"Naš sastanak shvatam kao početak procesa tijesnog i permanentnog usklađivanja stavova u vezi sa svim osnovnim problemima s kojima je suočena EU, za šta su se zalagali i svi prethodni samiti, ali bez većeg rezultata", prenose njegovu izjavu mediji.

U briselskim kuloarima se govori o tome da Rompuy želi da, bar na neko vrijeme, državnike "otrgne" od njihovih najbližih saradnika i medija i da s njima razgovara "jedan na jedan". Tome će, navodno, odgovarati i poredak prilikom sjedenja na samitu, gdje bi ubuduće političari trebalo za velikim stolom da sjede tako da ne mogu da formiraju "protivkoalicije".

Ne bi bilo razumno, kako ukazuju dobri poznavaoci briselskih prilika, da se dozvoli da njemačka kancelarka sjedne pored francuskog predsjednika, a povrh svega, Rompuy ne namjerava da da riječ nikome, kome on sam to najprije ne dozvoli.