Brisel
0

Lideri eu sutra o ekonomskoj krizi, klimatskim promjenama i Haitiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije održat će u četvrtak u Briselu prvi sastanak pod predsjedavanjem predsjednika Vijeća EU Hermana Van Rompuya, na kome će glavna tema razgovora biti ekonomska politika Unije u narednih nekoliko godina.

Kako je Van Rompuy naveo u pozivnom pismu evropskim liderima, ekonomska politika i nova strategija EU za privredni rast i zapošljavanje bit će glavna tema samita, ali će se razgovarati i o lekcijama koje treba izvući iz međunarodne konferencije o klimatskim promjenama održane u decembru u Kopenhagenu, najnovijim međunarodnim dešavanjima i o budućoj pomoći nastradalima na Haitiju, prenosi u srijedu Tanjug.

  • Naš sastanak smatram početkom procesa prisnog i kontinuiranog zajedničkog rada šefova država i vlada o svim važnijim pitanjima s kojima se suočava EU. Moja je namjera da se Vijeće EU redovno vraća ovim temama i osigura jasno vodstvo, izjavio je Van Rompuy.

Prema njegovoj procjeni, ekonomska kriza je ukazala na hitnost pomicanja fokusa napora EU i neophodnost bolje koordinacije među članicama.

  • Potrebno je da radimo zajedno, kako bi smo se izborili s ovim izazovima i sačuvali evropski način života i ostati u trci s ostalim velikim svjetskim privredama. Ne gubeći iz vida sadašnje izazove, moramo gledati i na srednjoročne prioritete kako bismo bolje koordinirali svoje napore, kazao je Rompuy.

Van Rompuy će okupljenim liderima iznijeti nekoliko ideja o tome kako ostvariti te ciljeve do kojih je došao zahvaljujući nedavnim bilateralnim razgovorima s mnogima od njih.

Šefovima država i vlada u četvrtak će se obratiti i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji će govoriti o prioritetima nove ekonomske strategije svog tima koji je u utorak dobio podršku Evropskog parlamenta i kojem će u četvrtak biti zvanično prvi radni dan.

Formalni prijedlog Evropske komisije o novoj ekonomskoj strategiji bit će predstavljen početkom narednog mjeseca.

Barroso će iznijeti i svoju procjenu konferencije o klimatskim promjenama, a lideri bi trebalo da se dogovore o budućoj strategiji za pregovore i mogućnostima da se oni ubrzaju.

Umjesto da se samit održi u zgradi Iustus Lipsius, u kojoj se obično ovakvi sastanci održavaju, Van Rompuy je, u želji da se ovaj prvi samit održi u opuštenijoj i neformalnijoj atmosferi, skup evropskih lidera zakazao u jednoj obližnjoj biblioteci staroj 108 godina, biblioteci Solway.