{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU ostala bez mjesta za stolom velikih

F
9.2.2010. u 12:58
0
0
EU ostala bez mjesta za stolom velikih
0
EU ostala bez mjesta za stolom velikih
Herman Van Rompuy (Foto: Reuters)
Evropska unija pati od poljuljanog samopouzdanja, stav je komentatora The Guardiana, koji u utorak ustvrđuje da je zbunjena i iznurena Evropa izgubila mjesto za stolom velikih.
Povod je predstojeći samit šefova država ili vlada evropske dvadesetsedmorice koji će se okupiti pod predsjedavanjem novog predsjednika EU-a Hermana Van Rompuya. A Evropa, ocjenjuje Guardianov novinar, samit dočekuje pokunjena u stanju neuobičajeno duge potištenosti.

Van Rompuy, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i ostali duže Evropu prožetu osjećanjem defetizma i nazadovanja, iznurenu devetogodišnjim nastojanjima da stvori novi evropski režim. Razlozi evropske mlitavosti su više nego jasni, smatra Guardian: iznenada – Evropa kao da je manje bitna na ovom svijetu.

U pozadini svega je čini se Lisabonski ugovor koji je trebalo da evropske boljke zaliječi uprošćavanjem procesa odlučivanja, pojednostavljenjem procedure, snaženjem zajedničke vanjske politike i osiguranjem snažnijeg i koherentnijeg vodstva. Ali tamo gdje je trebalo biti usklađenosti nastala je konfuzija, umjesto jasno utvrđenih lidera pojavili su se borba za utjecaj i rivalski predsjednici.

Guardian podsjeća da je američki predsjednik Barack Obama prošle sedmice poručio kako je prezauzet da bi prisustvovao majskome evropsko-američkom samitu u Madridu.

State Department je jasno stavio do znanja da je jedan od razloga za Obaminu odsutnost to što po Lisabonskom ugovoru nije jasno s kim bi to Amerikanci trebali komunicirati.

A mongolski predsjednik je prošle sedmice tokom posjete Bruxellesu ostao bez riječi zbog obilja evropskih predsjednika koje je po protokolu morao primiti. Ima ih tačno četverica.

Prema Guardianu, beznađu u Evropskoj uniji najviše je doprinio klimatski samit u Kopenhagenu. Evropljani, koji su dvije godine tvrdili da predvode svijet u borbi protiv klimatskih promjena, suočili su se sa činjenicom da se globalni odnos snaga promijenio i da je EU iz prve dospjela u drugu ligu. Predsjednik Obama je u Kopenhagenu s evropskim liderima razgovarao tokom pauze za kafu, ali je pregovarao s drugima.

Zato će, piše Guardian, Van Rompuy u četvrtak na evropskom samitu pokušati da poništi evropski dojam nemoći time što će natjerati sudionike samita da razmisle što im je činiti. Van Rompuy se nada da će poniženje u Kopenhagenu i drugi neuspjesi bar poslužiti kao poziv na uzbunu, zaključuje londonski list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: