Velika Britanija
0

Novi špijunski avioni završit će u starom gvožđu

SRNA
Britansko Ministarstvo odbrane naredilo je uništavanje četiri nova špijunska aviona, vrijedna 3,9 milijardi funti i gašenje ovog vazduhoplovnog programa radi uštede novca koji bi bio potrošen na njihovo održavanje.

Tri aviona tipa Nimrod MRA4 su 90 posto završeni, a jedan je spreman da poleti, ali je Vlada premijera Davida Camerona još u oktobru odlučila da prekine radove na ovim letjelicama, prenosi BBC.

Ovi avioni trebalo je da patroliraju iznad Atlantika u potrazi za podmornicama, ali će sada biti rastavljeni i isječeni u staro gvožđe.

Ministarstvo odbrane procjenjuje da će na ovaj način uštedjeti oko dvije milijarde funti, jer će upotrebiti druge tipove aviona za obavljanje istih izviđačkih operacija.

Avioni tipa Nimord su najskuplji koje je britansko vazduhoplovstvo ikada naručilo, a njihova proizvodnja počela je prije deset godina.

Ispostavilo da su troškovi proizvodnje i održavanja previsoki, te da su letjelice postale tehnološki zastarjele i prije nego što su uvedene u upotrebu.

"Elektronika na ovim avionima je već zastarjela. Ne biste je ugradili ni u prošlogodišnji playstation", izjavio je Keith Hayward, šef istraživačkog odjeljenja Kraljevskog aeronautičkog društva.

On je dodao da su se u međuvremenu promijenile i mete ovih aviona i da danas vjeovatno imaju bolju stelt zaštitu.

Avioni nemaju komercijalnu vrijednost, jer su veoma skupi, pa bi mogle da ih kupe samo države kojima Britanija ne bi željela da ih proda, poput Irana, dok ostale članice NATO-a nemaju potrebu za dugim letovima iznad Atlantika.

Stručnjaci su procijenili da bi konzervacija ovih aviona do nekih boljih vremena bila preskupa, jer bi u pripravnosti morala da se drži inženjerska ekipa koja bi osposobila Nimrode za let, kao i posada koja bi znala da leti na njima.

Britansko vazduhoplovstvo u budućnosti namjerava da koristi manje i jeftinije bespilotne špijunske letjelice.