Spektakularan oproštaj
0

Borbeni avioni poletjeli na posljednji let

Sarajevo-x.com
Leteći u formaciji dijamanta tako blizu da se čini kao da se dodoruju, šesnaest britanskih legendarnih borbenih aviona su posljednji put letjeli nebom. Ovaj događaj je označen kao povod za slavlje, ali je za mnoge od prisutnih ipak bio tužan.

Po hladnom vremenu ispunjenom emocijama, revolucionarni avion "Harrier" koji je pomogao Britancima da pobijede Argentinu u Falklandskoom ratu 1982. godine, poletio je posljednji put prije nego ode u penziju.

Osjećaj gubitka legendarnog borbenog aviona i brižljivo čuvanog značajnog faktora britanske vojne historije je simbolizovan u "počasnom letu". Nakon slijetanja, piloti su se ne okrenuvši se, udaljili od svojih aviona.

Borbeni avioni "Harrier" su penzionisani kako bi se smanjili troškovi za odbranu zemlje. Njena sljedeća i posljednja stanica će biti otpad.

Kako bi se obilježilo njihovo penzionisanje nakon četrdesetjednogodišnje službe, šesnaest Harriera su poletjeli na posljednji let iz RAF-ove baze "Cottesmore" u Rutlandu. Tokom leta su izveli spektakularne manevre leteći iznad sedam drugih RAF-ovih baza u obližnjim gradovima Stamfordu i Oakhamu, kao i iznad katedrale Lincoln.

Loše vrijeme pokvarilo ugođaj

Nažalost, loše vrijeme je pokvarilo ovaj događaj. Uslovi su bili toliko loši da piloti nisu mogli sigurno letjeti ispod oblaka.

Uprkos tome, na mjestu događaja se pojavilo više od 2.000 ljudi kako bi odali počast borbenim avionima.

Britanski borbeni avioni se smatraju jednim od najvećih tehnoloških dostignuća ove zemlje. Britanci su također prvi u svijetu koji su dizajnirali avione koji polijeću i slijeću vertikalno. Godine 1969. je RAF postao poznat po avionima koji su imali mogućnost da lebde iznad zemlje, što im je omogućilo da djeluju u ratnim zonama gdje obični borbeni avioni nemaju pristup.

Jump jet "Harrier" je odigrao značajnu ulogu u odbrani nacionalnih interesa. Sudjelovao je u akcijama tokom Falklanskog rata gdje je među argentinskim pilotima bio poznat kao "Crna smrt". "Harrieri" su oborili dvadeset pet neprijateljskih borbenih aviona bez ijednog gubitka. Bili su dio operacija tokom dva zaljevska rata, a pet godina su djelovali i u Afganistanu.

Obavljali su misije i u BiH, Kosovu i Sierra Leoneu, obezbjeđujući podršku trupama na zemlji.

Ušteda od milijardu funti

Penzionisanjem "Harriera" se uštedjelo manje od jedne milijarde funti. Odluka je uzrokovala kontroverze, jer bi se povlačenjem 130 RAF-ovih borbenih aviona "Tornado", koji su zadržani u službi, uštedjelo 7,4 milijarde funti.

Kritičare je ova odluka razbjesnila jer Kraljevska mornarica neće imati puni kapacitet borbenih aviona sve do 2022. godine kada će novi nosač aviona biti stavljen u funkciju.

Britanska vlada je jučer objavila da će penzionisati i nosač aviona HMS Illustrious i HMS Ark Royal.

Prema riječima sekretara Ministarstva odbrane Liama Foxa, u službi će ostati samo nosač helikoptera HMS Ocean.