Pandemija na vrhuncu
2

Novi rekord u Francuskoj: U jednom danu više od 500.000 zaraženih koronom

S. M.
Dnevni broj slučajeva koronavirusa u Francuskoj dosegao je novi rekord nakon što je u posljednja 24 sata zabilježeno 501.635 slučajeva, prema podacima Agencije za javno zdravstvo te zemlje.

Broj oboljelih od Covida-19 na intenzivnoj njezi pao je na 3.741 u utorak, ali su registrirana još 364 smrtna slučaja, pokazuju podaci. Do danas je zemlja zabilježila ukupno 102.086 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 u bolnicama.

Propusnica za vakcinu stupila je na snagu u Francuskoj u ponedjeljak i sada je obavezna za osobe starije od 16 godina da uđu na javna mjesta.

Djeca u dobi od 12 do 15 godina ne moraju imati propusnicu, ali moraju pokazati zdravstvenu propusnicu, a od ponedjeljka mogu primiti dopunsko vakcinu.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je u utorak za francuski informativni kanal LCI da bi 9 milijuna francuskih građana moglo izgubiti propusnicu ako ne dobiju dopunsku dozu do 15. februara. Od ovog datuma vakcinisanje se smatra završenim ako je primljena dopunska doza unutar 4 mjeseca od druge duze.

Premijer Jean Castex najavio je 20. januara da će određena ograničenja biti ukinuta u febuaru. Nošenje maski na otvorenom više neće biti potrebno od 2. febuara, a noćni klubovi ponovno se otvaraju od 16. februara.