Meksički zaljev
0

Novi pokušaj začepljavanja bušotine tek za sedmicu dana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelna savjetnica Bijele kuće za ekologiju Carol Browner je nesreću na bušotini British Petroleuma nazvala "vjerovatno najvećom ekološkom katastrofom u historiji Sjedinjenih Država".

Naftna korporacija British Petroleum u međuvremenu je najavila novi plan koji bi trebalo da dovede do začepljavanja oštećene naftne bušotine u Meksičkom zaljevu koja već više od šest sedmica onečišćava obalne vode na jugu Sjedinjenih Država.

Novi će se plan početi provoditi tek za oko sedmicu dana, koliko će trajati pripreme za njega, objavljeno je u British Petroleumu, prenosi VoA.

Plan predviđa korištenje robota koji bi na dubini od kilometar i po trebali prepilati oštećene cjevovode te nakon toga na njih postaviti novoizgrađenu spravu koja bi ih trebala konačno i začepiti.

Izvršni direktor BP-a Bob Dudley izjavio je da ne može pružiti garancije da će ovaj plan na kraju biti uspješan.

Čelna savjetnica Bijele kuće za ekologiju Carol Browner upozorila je da bi na početku provedbe ovog plana istjecanje nafte moglo biti povećano za oko petinu.

Ona je je nesreću na bušotini British Petroleuma nazvala "vjerovatno najvećom ekološkom katastrofom u povijesti Sjedinjenih Država".