Meksički zaliv
0

British Petroleum: "Nema garancija za uspjeh novog plana"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija British Petroleum saopštila je danas da će najmanje četiri dana biti potrebna za pripremu novog pokušaja zatvaranja oštećene naftne bušotine u Meksičkom zalivu, ali da nema garancija za uspjeh.

U akciju će biti uključeni podvodni roboti, koji će isjeći dio cijevi oštećene u eksploziji, kako bi zaustavili curenje nafte, prenosi BBC.

Operativni šef British Petroleuma Doug Suttles izjavio je da će čak i u slučaju uspjeha biti zaustaljen samo veći do curenja, ali da bušotina neće biti potpuno zatvorena.

"Poslije tri puna dana pokušaja da začepimo bušotinu, nismo zaustavili curenje nafte. Vjerujemo da je vrijeme da pređemo na sljedeću opciju", rekao je Suttles i dodao da ne zna tačno zašto prethodni pokušaj nije uspio.

Do sada se u vode Meksičkog zaliv izlilo nekoliko stotina hiljada barela nafte, što je izazvalo zagađenje obalskog pojasa Luizijane u dužini od 110 kilometara. Ovo je najveće zagađenje naftom u istoriji SAD.

Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi Deepwater Horizone dogodila eksplozija prije 40 dana.

Upravni direktor British Petroleuma Robert Dadley izjavio je da će kompanija izvući pouke iz neuspjelih pokušaja zatvaranja oštećene bušotine i nastaviti pokušaje.
BP namjerava da isiječe dio oštećene cijevi i preusmjeri naftu u novu cijev. Kompanija je upozorila da ovakva akcija nije nikada izvedena na dubini od 1 600 metara. 

                Profesor inženjeringa na Unverzitetu u Alabami Filip Johnson izrazio je nadu da će novi pokušaj uspjeti, ali je upozorio da će nastupiti katastrofa ukoliko nova cijev ne bude mogla da se postavi na rez.