Želi mir
2

Novi južnokorejski predsjednik spreman posjetiti Sjevernu Koreju

Piše: D. B.
Moon Jae-in (Foto: EPA)
Moon Jae-in (Foto: EPA)
Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je položio zakletvu te istakao da će učiniti sve za unapređenje ekonomije i poboljšanje odnosa sa Sjevernom Korejom.

Moon je zakletvu položio u Nacionalnoj skupštini u Seulu dan nakon pobjede na izborima. Biši advokat i sin sjevernokorejskih izbjelica je poznat po svojim liberalnim stavovima.

Tenzije na korejskom poluotoku su i dalje visoke, a u proteklim sedmicama su SAD i Sjeverna Koreja upućivale oštru retoriku, posebno jer se spekuliše o novom nuklearnom testu.

Moon je pozvao na ujedinjenje podijeljene zemlje nakon korupcijskog skandala zbog kojeg je smijenjena njegova prethodnica Park Geun-hye.

U svom prvom predsjedničkom govoru Moon je rekao da će učiniti sve kako bi izgradio mir na korejskom poluotoku.

"Ako bude potrebno, odmah ću otputovati u Washington, a otići ću i u Peking, Tokio pa čak i u Pyongyang", kazao je novi južnokorejski lider.

Dodao je da će obaviti ozbiljne pregovore sa SAD-om i Kinom o kontroverznom raspoređivanju antiraketnog sistema pod nazivom Thaad.

Sjeverna Koreja još uvijek nije komentarisala Moonovu pobjedu i njegov govor, ali je ranije nagovijestila da je on poželjan kandidat.

Šezdesetčetverogodišnji kandidat Demokratske partije je obećao unapređenje ekonomije i rješavanje problema nezaposlenosti mladih, što su tražili i birači.