Svijet
0

Nove 223 žrtve u vojnim operacijama u Siriji

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava saopćila je da su u jučerašnjim vojnim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika poginule najmanje 223 osobe.

U saopćenju organizacije sa sjedištem u Londonu se navodi da je u napadima na damaske regije Zemelku, AynTermu, Arbin, Dumu, Tisrin i Mettu korištena teška artiljerija i vojni avioni i helikopteri, i da su život izgubile najmanje 72 osobe.

U saopćenju organizacije potvrđena je vijest koju je jutros objavilo Sirijsko revolucionarno vijeće, a u kojoj se navodi da je vojska predsjednika Bašara el-Asada iz aviona bombardirala naselje Maarret Numanu u blizini Idliba u kojem je veliki broj stradalih i povrijeđenih civila ostao zarobljen ispod ruševina, prenijela je agencija Anadolija.

I dok sirijska kriza ne jenjava, šef turske diplomatije Ahmet Davutolu jutros je u ime Republike Turske uputio apel sukobljenim stranama u Siriji da zaustave vatru i poštuju primirje za vrijeme nastupajućeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama i da primirje zadrže što je moguće duže. Ovaj apel zajednička je inicijativa Turske, UN-a i Arapske lige.