Svijet
0

Nova doživotna robija za Schakala za napad prije 30 godina

SRNA
Specijalni sud za terorizam u Parizu izrekao je još jednu kaznu doživotne robije Ramirezu Sanchezu, u svijetu poznatijem pod imenom Carlos Schakal, za bombaški napad u kojem je prije skoro tri decenije poginulo 11 osoba.

Sanchez, koji je rođen u Venecueli, nekada je bio najtraženiji međunarodni kriminalac. On je demantovao da je bio umiješan u krvave bombaške napade u kojima je u Francuskoj poginulo 11, a ranjeno skoro 200 ljudi.

    	Ramirez se nalazi u francuskom zatvoru od kada je uhvaćen 1994. godine, nakon čega je u odvojenom procesu osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva.

Sedmočlano sudsko vijeće saopštilo je, izričući preusud Schakalu, da on treba da odsluži najmanje 18 godina zatvorske kazne.

Ovom presudom  potiskuje se datum do kojeg bi on mogao da podnese zahtjev za uslovno oslobađanje, koji je trenutno određen za 2012. godinu.

Advokati odbrane su odluku suda nazvali skandaloznom i najavili ulaganje žalbe.

Ramirez je optužen da je povezan sa četiri odvojena napada na dva voza u Francuskoj, željezničku stanicu u Parizu i na ulici u Parizu kada je ubijeno 11, a ranjeno skoro 200 ljudi.
Tužilaštvo tvrdi da su napadi bili Ramirezov odgovor na hapšenje dva člana njegove bande, uključujući Schakalovu ljubavnicu.

Ramirez je napoznatiji po uzimanju talaca sa krvavim ishodom na ministarskom sastanku članica OPEK-a 1975. godine.