Neće ugroziti efikasnost saveznika
0

Norveška se povlači iz napada NATO-a na Libiju

SRNA
Norveški ratni avioni danas će posljednji put učestvovati u napadima NATO-a na ciljeve koje drže snage režima Moammera Gaddafija u Libiji

Norveška je jedna od osam članica NATO koje učestvuju u zračnim napadima na Libiju i prva je zemlja Alijanse koja se povlači iz te operacije, koja je inače od prvog dana izazvala različitia reagovanja u svijetu, čak i unutar samog vojnog saveza.

   "Norveški avioni će posljednji put letjeti iznad Libije 30. jula", potvrdio je zvaničnik NATO-a, javljaju agencije.

Norveška je u početku učestvovala u vojnim operacijama nad Libijom sa šest aviona F-16, ali je prošlog mjeseca taj broj smanjen na četiri.

Povlačenje Osla iz vojnih operacija u Libiji se ne dovodi u vezu sa krvoprolićem koje se prošle sedmice desilo u toj skandinavskoj zemlji.

U zračnim napadima na Libiju, koji su počeli krajem  marta, učestvuje samo osam od 28 članica tog vojnog saveza.  Osim Norveške, tu su Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i SAD.

U NATO kažu da povlačenje Norveške neće ugroziti efikasnost operacija saveznika protiv režima Moammera Gaddafija, pogotovo što je London već odlučio da angažuje još četiri aciona tipa "tornado".
Norveška će ubuduće u operaciji NATO-a protiv Libije učestvovati sa deset oficira koji se nalaze u jednom vazdušnom komandnom centru u Italiji.