Svijet
0

NATO na korak od kopnene operacije u Libiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
NATO je samo "jedan korak" od slanja vojnika u Libiju kao pomoć pobunjenicima koji žele da zbace Moamera Gadafija, rekao je zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov.

"Upotreba jurišnih helikoptera je samo jedan korak od kopnene operacije", rekao je Ivanov na godišnjem azijsko-pacifičkom samitu o bezbjednosti u Singapuru.

Rusija je bila uzdržana na glasanju o rezoluciji u Vijeću sigurnosti UN u martu kojom je uvedena zona zabrane leta iznad Libije. Ivanov je rekao da postoji neslaganje o tome kako tumačiti ovlaštenja rezolucije.

"Mi smo smatrali da je to dobra rezolucija da zaustavi civilne žrtve i zatvori libijski vazdušni prostor, ali nismo se saglasili o tome šta znači zatvaranje vazdušnog prostora. Kasnije, ispostavilo se da to znači prvo bombardovanje, a zatim akcija jurišnih helikoptera", rekao je Ivanov.

On je dodao da je sada ostala još samo kopnena operacija.

Britanski i francuski borbeni helikopteri juče su prvi put gađali mete u Libiji, nakon što su se dosadašnje akcije oslanjale na avione.

Zahvaljujući napadima NATO libijska vojska nije pregazila pobunjenika, koji nisu u stanju da povedu pravu akciju protiv bolje opremljenih Gadafijevih snaga.