Ne zna se tačan broj žrtava
0

Norveška: Napadač s ostrva povezan s eksplozijom

FENA
Norveška policija potvrdila je u petak navečer da je uhapsila napadača koji je otvorio vatru na skupu podmlatka vladajuće partije na ostrvu Utoja kod Osla i da smatra da je ta osoba povezana s eksplozijama koje su se dogodile nekoliko sati ranije u centru norveške prijestolnice.

Za sada nije poznato koliko je tačno ljudi stradalo u pucnjavi na ostrvu. Neki mediji izvještavaju, pozivajući se na izjave svjedoka, da je ubijeno najmanje 20 ljudi, a policija je odbila da potvrdi broj žrtava i povrijeđenih.

Nisu zvanično saopćeni ni detalji o napadaču, koji je na skup došao obučen u policijsku uniformu. No, policija je saopćila da pokušava da rekonstruira pucnjavu koja se dogodila na otoku, kao i da ne može da potvrdi da li je u njoj učestvovalo više napadača, javio je AP.

Prema izjavama očevidaca koje prenose mediji, napadač je došao na skup prerušen u policajca i rekao da se tu nalazi kako bi se postarao za sigurnost nakon smrtonosne eksplozije u Oslu, u kojoj je, prema najnovijim zvaničnim podacima, poginulo sedmoro ljudi.

U međuvremenu, u četvrti u kojoj se eksplozija dogodila i u kojoj se nalaze sjedišta nekoliko ministarstava i medijskih redakcija raspoređena je vojska, a policija je apelovala na stanovništvo u prijestolnici da izbjegava velike skupove i ostane kod kuća.

Policija je ranije saopćila da su snažnu eksploziju prouzrokovale jedna ili dvije bombe koje su, možda, bile postavljene u automobil parkiran ispred vladinih zgrada, ali se još ne zna ko stoji iza napada.