Svijet
57

Nobelovac Paul Krugman: Grčko "ne" je pobjeda cijele Evrope

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Odlučno "ne" grčkog naroda mjerama štednje evropskih kreditora je pobjeda cijele Evrope, smatra nobelovac i kolumnista New York Timesa Paul Krugman.

"Alexis Tsipras i Syriza su ostvarili veliku pobjedu na referendumu, no oni nisu jedini pobjednici. Smatram da su Evropa i evropska ideja, također, ostvarili veliku pobjedu, barem u smislu da su 'izbjegli metak'", napisao je Krugman.

On smatra da će grčko "ne" na referendumu u nedjelju i protivljenje programu spasa koji su željeli nametnuti evropski kreditori, osnažiti demokratiju u Evropi.

"Svjedoci smo historijskog protivljenja Grčke kampanji nasilja i zastrašivanja i pokušaja da se uplaši grčki narod, ne samo da prihvate zahtjeve kreditora, već i da se riješe vlastite vlade. To je sraman trenutak u modernoj evropskoj historiji", smatra Krugman.

Zbog toga, nobelovac smatra da su su nedjelju pobijedili svi Evropljani.

"Sada više nije važno da li će Grčka napustiti eurozonu ili ne, rezultati referenduma pokazuju da je demokratija važnija od bilo kojeg valutnog aranžmana", dodao je Krugman, prenosi Business Insider.