Svijet
9

Grčka: Velika izlaznost na referendum, "ne" u blagoj prednosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Do 16 sati na referendum u Grčkoj izašlo je oko 35 posto glasača. Grci se do 19 sati izjašnjavaju o tome da li prihvataju dodatne mjere štednje u zamjenu za stranu finansijsku pomoć.

Da bi referendum bio validan potrebno je da na glasanje izađe minimalno 40 posto glasača.

Grčki mediji javljaju da je već glasalo 35 posto, što je nešto manje od 9,8 miliona upisanih birača.

Ispred glasačkih mjesta u glavnom gradu Grčke i dalje su veliki redovi, što i ne iznenađuje s obzirom da je glasanje obavezno. Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1794. godine.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz danas je izjavio kako Evropa neće napustiti grčki narod bez obzira na ishod referenduma, te da će Grčkoj možda biti odobreni dodatni hitni zajmovi.

Mediji u Grčkoj već spekulišu ko bi mogao naslijediti grčkog premijera Alexis Tsipras ako večeras podnese ostavku, odnosno ako se Grci odluče da prihvate mjere kreditora.

Ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis trebao bi večeras nakon objavljivanja rezultata sazvati sastanak sa predstavnicima Evropske centralne banke, Narodne banke Grčke i predstavnicima ostalih banaka.

On je ranije optužio međunarodne kreditore za terorizam, a njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen odgovorila je da je njegova izjava uvreda za svakog ko pati od terorizma.

Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima, opcija "ne" u blagoj je prednosti sa 51 posto u odnosu na 49 posto građana koji su glasali za dodatne mjere štednje.