Teroristički napad
2

Njemački tužitelj: Napadač je planirao masakr Halleu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Napadač koji je ubio dvije i povrijedio nekoliko osoba u sinagogi u Halleu planirao je masakr i želio inspirisati druge da učine isto, tvrdi njemački tužitelj.

"Ono što smo doživjeli je terorizam. Prema našoj istrazi, osumnjičeni Stephan B. je namjeravao počiniti masakr", izjavio je federalni tužitelj Peter Frank.

On je kazao da je osumnjičeni napravio različito oružje te da je u automobilu držao eksploziv. Napadač je napravio prijenos napada uživo putem live-streaming usluge Twitch. Tokom prijenosa je rekao da su Jevreji "korijen svih problema" te je okrivio feminizam za pad nataliteta u zapadnim zemljama.

Postojala je bojazan da napadač ima pomagače, ali je kasnije ustanovljeno da je djelovao sam. Policija nije potvrdila medijske izvještaje da su neke osobe pobjegle s mjesta događaja u ukradenom automobilu.

Napadač je postavio eksplozivni uređaj ispred vrata sinagoge dok su se vjernici okupljali za praznik Yom Kippur, ali do eksplozije nije došlo jer ga je policija neutralisala. Njemački zvaničnici vjeruju da je napadač imao "desničarsku ekstremističku prošlost".