Svijet
1

Njemački gradovi i dalje u pripravnosti zbog poplavnog talasa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gradovi na istoku Ngemačke i u Austriji i dalje su u pripravnosti u iščekivanju novog poplavnog talasa, zbog čega je stanovništvo u priobalnim krajevima evakuisano.

U Dresdenu su iz preventivnih razloga evakuisane stotine ljudi. Nivo rijeke Elbe u ovom gradu jutros je dostigao 8,27 metara, objavili su njemački mediji.

"Očekujemo da će nivo vode porasti na između osam i po i devet metara“, izjavio je portparol gradskih vlasti.

Tokom posljednjih poplava u Dresdenu 2002. godine, nivo rijeke Elbe dostigao je 9,40 metara, podsjeća agencija France Press.

Situacija je kritična i u ostalim gradovima na istoku Njemačke – u Desauu, Lajpcigu, Magdeburgu i Biterfeldu, gdje nivo vode prijeti da probije nasipe.

Situacija se poboljšava u Bavarskoj, a posebno u gradu Pasau, gdje se voda polako povlači.

U Austriji se očekuje da će nivo Dunava u Beču tokom dana dostići najviši nivo, a gradovi uzvodno od prijestonice i dalje strahuju od porasta vode.

Protok Dunava jutros je iznosio 10.500 metara kubnih u sekundi dok kanalizacioni sistem može da apsorbuje do 14.000 metara kubnih u sekundi. Austrijski radio je prenio da se ne očekuje da će biti dostignut ovaj maksimum.

U blizini grada Kremsa, 80 kilometara uzvodno od Beča, postoji opasnost da popusti brana, zbog čega su ugrožena četiri sela, saopštila je vatrogasna služba.

Zvaničnik hidrološke službe izjavio je da je u gradu Greinu sinoć dostignut maksimalan nivo vode, ali je jutros oko 4.00 časova voda počela da se povlači.

U zapadnom dijelu Austrije voda se takođe povlači, pa su počeli radovi na raščišćavanju terena.