Svijet
0

U poplavama u Evropi 19 mrtvih

FENA
Grad Passau u Njemačkoj pod vodom
Grad Passau u Njemačkoj pod vodom
Nekoliko desetaka hiljada stanovnika evakuirano je u istočnoj Njemačkoj u nedjelju, nakon što je došlo do pucanja brane na nabujaloj rijeci Elbi, javljaju lokalni mediji. U Magdeburgu je evakuirano oko 23.000 stanovnika nakon što je vodostaj Elbe narastao na rekordnih 7,48 metara.

Brana na utoku rijeke Saale u Elbu južno od Magdeburga je puknula uprkos naporima da se ona stabilizira. Više od 36.000 stanovnika evakuirano je diljem Saske-Anhalt.

Štete od poplava u Njemačkoj mogle bi dosegnuti više od šest milijardi eura, a kancelarka Angela Merkel obećala je 100 miliona eura pomoći poplavljenim područjima. Najavljene su nove kiše, ali zasad su odbranjeni gradovi, a evakuirano je na hiljade stanovnika na kritičnim područjima.

Najmanje 19 osoba poginulo je u poplavama koje su pogodile Njemačku, Austriju, Slovačku, Poljsku i Češku prošle sedmice.

Vodostaj Dunava u Mađarskoj u noći na ponedjeljak dosegao je svoj vrhunac - na sreću, većina brana izdržala je visoki vodostaj, koji se popeo na rekordnih 8,90 metara.

Dijelovi Budimpešte su poplavljeni, a hiljade građana angažirano je u odbrani grada. Sljedeća će dva dana, kako kažu državni dužnosnici, biti najkritičnija, sve dok rekordno visoki vodostaj Dunava ne počne opadati. Specijalizirane ekipe, volonteri i vojnici danonoćno rade kako bi ojačali pješčane nasipe i zaštitili grad od nabujale rijeke, a mediji javljaju da se Dunav ipak izlio u pojedinim dijelovima grada i da bi vodeni val u Budimpešti mogao doseći čak 8,98 metara.

Vrhunac vodnog vala koji je posljednjih dana uzrokovao nezapamćene poplave u srednjoj Evropi u Hrvatsku stiže u petak i, prema procjenama Hrvatskih voda, bit će drugi po veličini vodni val koji je pogodio tu zemlju.

Očekuje se vodostaj od oko 780 centimetara, 30 centimetara više nego prije sedam godina, a 1965. u vrijeme velikih poplava bio je čak 795. Silina rijeke će do Hrvatske, kako se predviđa, ipak malo oslabjeti.

Na istoku Hrvatske u toku su pripreme za nadolazeći vodeni vrhunac Dunava, javlja u ponedjeljak Index.hr.