Svijet
2

Zbog nabujalog Dunava naređena evakuacija stanovništva iz okoline Beča

FENA
Zbog naglog porasta vodostaja Dunava u okolini austrijskog glavnog grada stanovništvo je pozvano na evakuaciju. Dosad su poginule najmanje dvije osobe, a nekoliko ih je nestalo.

Austrijske vlasti su u nedjelju navečer zbog nabujalog Dunava pozvale građane u okolini glavnog grada Beča da što prije napuste svoje domove. Poziv se odnosi na stanovništvo Klosterneuburga i Kritzendorfa, koji se nalaze uzvodno od Beča.

Prema informacijama austrijskih medija, tokom sljedeća dva dana vodostaj Dunava bi ondje trebao skočiti za oko metar i pol. Da je situacija uistinu dramatična, svjedoči i često spominjanje izraza "stoljetne poplave", koji se koristi pri opisu naglog rasta vodostaja Dunava i njegovih pritoka diljem srednje Evrope.

U proteklih su nekoliko dana u bujicama život izgubile najmanje dvije osobe, a više ih je nestalo. Jedan radnik koji je radio na raščišćavanju poginuo je u odronu zemje u gradu St. Johanu u blizini Salzbruga, izvijestila je agencija APA, dok su u salzburškoj pokrajini pogođenoj bujicama blata i vode dvije osobe nestale.

Na nekim mjestima je u samo nekoliko dana palo kiše koliko padne u razdoblju do dva mjeseca.

Nevremenom, koje je na nekim područjima izazvalo i najgore poplave od 2002. godine, teško su pogođene i savezne države Gornja Austrija, Tirol i Štajerska.

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, gdje je prekinut željeznički saobraćaj prema Austriji. Dvije su osobe nestale u Reutlingenu na jugozapadu zemlje, saopćila je policija Baden-Wuerttemberga.

Pripadnici češke vojske su oko historijskog središta Praga podignuli metalne zapreke i postavili vreće s pijeskom kako bi ga zaštitili od poplava nakon što su višednevne kiše dovele do porasta razine rijeka i primorale stanovništvo nekih nizinskih područja na evakuaciju.

Kako je voda rijeke Vltave prodrla u dijelove starog dijela grada, praške su vlasti ograničile javni prijevoz i zatvorile postaje podzemne željeznice.

  • Zbog sadašnjeg stanja proglasio sam stanje uzbune za područje glavnog grada - rekao je gradonačelnik Tomas Hudeček.

U poplavama u Češkoj jedna je osoba poginula, a više ih se vodi kao nestale.

Zbog problema u Austriji, u nedjelju je voz na liniji Zuerich-Beograd, koji prolazi kroz Austriju, u Zagreb kasnio čak 600 minuta, prenio je portal Dnevnik.hr.