Svijet
0

U poplavama u više evropskih zemalja poginulo najmanje pet osoba

SRNA
Najmanje pet osoba je izgubilo život, a više je nestalo u poplavama koje su pogodile Češku, Njemačku, Austriju i Švicarsku.

Jedna ženska osoba je poginula kada izlila rijeka Vltava u Češkoj, poplavivši sela i gradove uzvodno od prijestonice Praga. U Češkoj su dvije osobe nestale nakon što se prevrnuo njihov splav na nabujaloj rijeci.

U austrijskom gradu Salzburgu jedan muškarac pronađen je mrtav nakon što je nestao u nabujaloj rijeci dok je postavljao branu.

Još dvije osobe nestale su u oblasti Salzburga, piše list "Salzburger Nachrichten", dodajući da je austrijska vojska pozvana da pomogne mještanima naselja Taksenbach, južno od Salzburga.

Najmanje četiri osobe su poginule ili su nestale usljed poplava u Njemačkoj i Švicarskoj posljednjih dana, javila je agencija AP.

U njemačkim gradovima Passau i Rozenheim proglašeno je vanredno stanje.

Vlasti u gradu Passau, koji se nalazi na sastavu tri rijeke u Bavarskoj, očekuju da će vodostaj Dunava do večeras dostići 10,5 metara i zatražili su pomoć vojske.

Za to vrijeme u Pragu vatrogasci su počeli da postavljaju metalne barijere protiv poplava, a volonteri slažu vreće s pijeskom, čekajući da rijeka nadođe.

Češki premijer Petr Nečas sazvao je specijalnu sjednicu vlade kako bi koordinirao akcijama odbrane od poplava.

Bavarska služba za upozoravanje od poplava saopćila je da će prognozirane kiše koje će padati narednih dana pogoršati situaciju na rijekama Dunav i In.

Minhenski list "Deutsche Zeitungen piše da su rijeke u Saksoniji i Baden-Vitembergu, kao i u Bavarskoj, izašle iz korita.

Bavarski premijer Horst Zihofer razgovarao je o poplavama s kancelarom Angelom Merkel i sazvao je za večeras hitan sastanak.